Calendar ortodox vineri, 16 aprilie. Ce sărbătorim astăzi

Nicu Stan 16.04.2021, 08:03
Calendar ortodox vineri, 16 aprilie. Ce sărbătorim astăzi

Calendar ortodox vineri, 16 aprilie. Ce sărbătorim astăzi. Creștin-ortodocșii sărbătoresc astăzi trei Sfinte Fecioare. Pe cine trebuie să pomenim și cui să spunem ”La mulți ani”, citiți în articolul de mai jos.

Calendar ortodox vineri, 16 aprilie. Cui spunem ”La multi ani” astăzi

Calendar ortodox vineri, 16 aprilie. Astăzi, credicioșii prăznuiesc pe Sfintele Muceniţe Agapi, Hionia si Irina. Acestea sunt sărbătorite la fiecare 16 aprilie în Calendarul ortodox. Sfintele Muceniţe Agapi, Hionia şi Irina se regăsesc printre sfinţii sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, la data de 16 aprilie.

Sfintele Muceniţe Agapi, Hionia şi Irina au trăit în timpul prigoanelor împăratului Diocleţian. Acesta a umplut cu creştini închisorile şi nu se mai sătura. Chiar dacă acești erau chinuiți în toate felurile și amenințați, ei nu se lepădau de Hristos.

La 16 apilie sarbatorim Sfintele Muceniţe Agapi, Hionia si Irina
La 16 apilie sarbatorim Sfintele Muceniţe Agapi, Hionia si Irina

Dioclețian i-a tăiat capul lui Hrisogon

Aşa a aflat Dioclețian că mulţi dintre ei au învăţător pe Hrisogon şi s-a gândit că dacă îl va face pe acesta să renunţe la Iisus Hristos şi ucenicii lui vor renunţa. Astfel, l-a adus pe Hrisogon la judecată şi l-a cercetat, însă nu a reuşit să-l facă să renunţe la Iisus Hristos.

L-a condamnat la moarte pe Hrisogon şi l-a dus în loc pustiu afară din cetate. I-a tăiat capul  pe malul mări şi l-a lăsat hrană fiarelor câmpului şi păsărilor cerului.

Zoil a luat trupul lui Hrisogon și l-a pus bine

În apropierea locului unde s-a întâmplat nenorocirea trăia un preot pe numele lui Zoil dar şi trei fecioare surori Agapi, Hionia şi Irina. Zoil a primit descoperire de la Dumnezeu despre locul unde se află trupul Sfântului Hrisogon și s-a dus acolo şi a luat trupul şi capul martirului. Le-a pus într-o raclă de lemn și a ascuns-o într-o cămăruţă.

La 30 de zile Sfântul s-a arătat lui Zoil şi i-a arătat că el va muri şi cele trei fecioare vor suferi chinuri în următoarele nouă zile. I-a spus să meargă să o caute pe Anastasia ucenica lui şi ea să le pregătească pe fecioare.

A urmat prigoana celor trei fecioare

De asemenea, și Sfânta Anastasia a avut vedenie şi a venit să le caute pe fecioare la preotul Zoil. Preotul s-a mutat la domnul, după cum îi arătase Hrisogo, iar cele trei fecioare au fost prinse şi duse la împărat.

Acesta le-a dus la Acvilinia din Macedonia şi le-a dat pe mâinile guvernatorului Dulţie. Acesta văzându-le s-au aprins poftele diavoleşti şi le-a ispitit şi cu vorba dulce, cu promisiuni dar şi cu ameninţări. A încercat să intre peste ele cu forţa dar diavolul i-a luat minţile şi a ajuns de râsul cetăţii. Avea ochii întunecaţi şi nu înţelegea iar până la urmă ochii i s-au deschis şi a înţeles că a fost de batjocura necuratului.

Sinisie a vrut să o trimită pe Irina la o casă de desfrânare

Atunci, Duliție le-a dat  pe mâna comitelui Sisinie care le-a aruncat pe Agapia şi Hionia în foc unde şi-au dat sufletul în mânile Domnului. De asemenea, focul nu s-a atins de trupurile lor. Moaştele le-a luat Sfânta Anastasia şi le-a uns cu uleiuri aromate şi le-a înmormântat cu cinste.

Apoi, Sinisie a vrut  să o trimită pe Irina la o casă de desfânare dar doi îngeri au răpit-o şi au dus-o pe culmea unui deal. Acolo, un zid nevăzut îi împiedica pe păgâni să o atingă. Au tras cu săgeţi până au doborât-o şi rănită fiind şi-a dat sufleul în mânile Domnului. După ce s-a înnoptat, Sfânta Anastasia a luat cinstitul trup al Muceniţei Irina de pe deal şi l-a uns cu mir plăcut mirositor şi l-a depus alături de surorile sale.

Urmăriți Impact.ro și pe