Calendar ortodox vineri, 24 septembrie 2021. Povestea Sfintei Mucenițe Tecla

Ana Anitoiu 24.09.2021, 08:04
Calendar ortodox vineri, 24 septembrie 2021. Povestea Sfintei Mucenițe Tecla

Calendar ortodox vineri, 24 septembrie 2021. Biserica Ortodoxă Română o prăznuiește la această dată pe Sfânta Muceniță Tecla, prima femeie martir, a cărei poveste este marcată de o trădare cumplită a mamei sale. Iată ce minuni putea face ea.

Cine a fost Sfânta Muceniță Tecla și cum a trădat-o mama ei

Sfânta Muceniță Tecla s-a născut în cetatea Iconiu, într-o familie de păgâni. Era logodită cu un tânăr de neam bun, Tamir, când totul a luat o turnură la care nimeni nu se aștepta. Sfântul Apostol Pavel și-a făcut apariția în cetate alături de Sfântul Apostol Varnava, ca să predice Evanghelia.

Timp de trei zile și trei nopți, Sfânta Muceniță Tecla a ascultat predica Sfântului Apostol Pavel. A devenit creștină și a decis să nu se mai căsătorească. Hotărârea, însă, n-a fost deloc pe placul mamei sale.

Calendar ortodox vineri, 24 septembrie 2021. Povestea Sfintei Mucenite Tecla
Sfanta Mucenita Tecla

Când a auzit că fiica ei nu mai vrea să se mărite cu acel logodnic cu un statut social bun, femeia a bătut-o, a torturat-o și a înfometat-o. Însă, întrucât n-a reușit sub nicio formă să-și determine fiica să se răzgândească, a cerut să fie ucisă.

Femeia a dus-o la judecătorul cetății și a cerut ca fiica ei să fie arsă, spunând că nu este copilul ei, ci o ”ramură uscată” și o ”odraslă blestemată”. După ce a fost aruncată în foc, Sfânta Muceniță Tecla a ieșit nevătămată. Flăcările n-au atins-o.

Cum a fost salvată viața Sfintei Mucenițe Tecla, a doua oară. Ce minuni putea face

După ce a scăpat cu viață din focul în care a fost aruncată, Sfânta Muceniță Tecla l-a urmat pe Pavel la Antiohia. Însă, aici povestea s-a repetat. Un alt tânăr și-a dorit să se căsătorească cu ea. După ce l-a refuzat, el i-a spus conducătorului cetății că este creștină.

Drept pedeapsă pentru credința ei, Sfânta Muceniță Tecla a fost aruncată la animale sălbatice. Însă, și de data aceasta, prima femeie martir a scăpat nevătămată, deoarece fiarele nu au atacat-o.

După această întâmplare, Sfânta Muceniță Tecla a primit binecuvântarea Sfântului Apostol Pavel și s-a retras la Maloula, un oraș aflat la 70 de kilometri vest de Damasc, Siria.

Acolo, Sfânta Muceniță Tecla a descoperit că poate face minuni. Avea darul vindecării bolnavilor. Toți cei care ajungeam la peștera ei scăpau de orice boală ar fi avut până atunci.

Însă, minunile ei au stârnit furia vracilor din Maloula, care i-au învrăjbit pe localnici împotriva ei. Ca să scape de răutatea lor, Sfânta Muceniță Tecla s-a rugat, iar stânca s-a despicat și i-a devenit mormânt.

La data de 24 septembrie mai este prăznuit și Sfântul Siluan Athonitul, care s-a născut în anul 1866, la Tambov, Rusia, într-o familie de creștini. După ce a fost certat de Maica Domnului pentru viața necurată pe care o ducea, la vârsta de 26 de ani, el a hotărât să ajungă la Sfântul Munte și s-a călugărit la Mănăstirea Sfântul Pantelimon.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...