Calendar ortodox miercuri, 15 septembrie. E sărbătoare cu cruce neagră astăzi

Ioana Bucur, Alexandru Teodorescu 15.09.2021, 08:11
Calendar ortodox miercuri, 15 septembrie. E sărbătoare cu cruce neagră astăzi

Sărbătoare cu cruce neagră, potrivit calendar ortodox miercuri, 15 septembrie. Credincioșii pomenesc astăzi, ca în fiecare an, un sfânt care și-a trăit ultima perioadă a vieții în România, aproape de Timișoara, reușind chiar să salveze orașul de pe Bega de un incendiu devastator. Potrivit legendei, după ce și-a dat ultima suflare, clopotele bisericii au început să bată singure.

Calendar ortodox miercuri, 15 septembrie – Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș

Destinul Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș a fost strâns legat de România. Născut în anul 1568, în Raguza din Dalmația, părăsește orașul natal după moartea tatălui, împreună cu mama sa, se stabilește în Ohrida, la sud de Dunăre.

Avea doar 15 ani când intra întâia oară în mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida. Cinci ani mai târziu, ajungea pe Muntele Athos, la mănăstirea Pantocrator. În acea perioadă a decis să se călugărească, primind numele Iosif. Este numit egumen pentru marea lavra a Sfântului Ștefan din Adrianopol, la ordinul patriarhului de Constantinopol. Doar șase ani mai târziu, Iosif ajungea egumen în marea lavra românească Cutlumus.

Însă destinul său trebuia să îl aducă în România. Patriarhia din Constantinopol îl trimite în țara noastră ca mitropolit al Timișoarei. Ceremonia de așezare în scaun a avut loc pe 20 iulie 1650. Trei ani mai târziu, în 1653, Iosif se retrage în mănăstirea Partoș, nu foarte departe de orașul de pe Bega, unde își va trăi ultimul capitol al vieții.

După alți trei ani, își dădea ultima suflare. Se spune că în momentul în care a părăsit această lume, clopotele bisericii au început să bată singure. Sfântul Iosif a fost înmormântat în naosul bisericii mănăstirești, însă moaștele sale au fost mutate, în cele din urmă, în Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

În 195o, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinților.

Calendar ortodox miercuri, 15 septembrie
Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș

De ce este patronul pompierilor din România

În 1997, ca urmare a unei adrese a Ministerului de Interne, tot Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îl declara pe Sfântul Iosif cel Noi de la Partoș patron al pompierilor. De fapt, una dintre minunile săvârșite de el în timpul vieții a fost salvarea unei părți a orașului de un incendiu devastator. Momentul este descris în acatistul care îi este închinat.

„Ca să arăți marea ta milostivire pentru turma ta și râvna ta pentru slobozirea ei din toate nevoile ce o impresurau, atunci când pârjolul focului s-a întins să cotropească toată cetatea Timișoarei, nu ai fugit ca un fricos, ci ai stat ca un viteaz.

Biruind puterea focului, prin rugăciunea ta mai fierbinte decât vâlvătaia focului, scăpând neatinsă biserica slujirii tale și oprind, prin ploaie năprasnică, pe care cerul a trimis-o ție în ajutor, întinderea focului (Icosul 7)”, arată doxologia.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...