Calendar creștin ortodox, vineri, 3 septembrie 2021. Ce mare sfânt e prăznuit în această zi

Ioana Bucur, Ștefan Olteanu 02.09.2021, 23:47
Calendar creștin ortodox, vineri, 3 septembrie 2021. Ce mare sfânt e prăznuit în această zi

Calendar creștin ortodox, vineri, 3 septembrie 2021. Biserica îl pomenește pe Sfântul Mucenic Antim, cel care a reușit să îi boteze pe cei trimiși să îl aresteze și care a primit cu capul sus toate chinurile la care a fost supus doar pentru că era creștin. După ce l-au întâlnit, soldații i-au propus să fugă, să se ascundă de răzbunarea împăratului și i-au promis că nu vor dezvălui nimic despre el. A refuzat, cerând să fie dus în fața celui care îl voia torturat și ucis.

Calendar creștin ortodox, vineri, 3 septembrie 2021

Potrivit calendar creștin ortodox, vineri, 3 septembrie, biserica și credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Antim, care a trăit în vremea persecuțiilor împotriva creștinilor ordonate de împărații Diocletioan și Maximian.

Antim păstorea Biserica Nicomidiei când, în anul 288, din porunca împăratului Maximian, au fost uciși aproape 20.000 de creștini. În acele zile tulburi, sfântul era prezent în satul Semana. Nu se ascundea, nu fugea de torturile la care erau supuși creștinii, ci voia să fie aproape de cei închisi de regim și care, în mod inevitabil, urmau să fie executați.

Părintele trimitea scrisori creștinilor, în închisoare. Una dintre epistole a fost descoperită de un soldat și un predată lui Maximian. După ce a citit-o, împăratul a cerut ca Antim și fie găsit și arestat, misiunea urmând să fie îndeplinită de douăzeci de soldați.

„Văzător cu duhul”, Antim le-a ieșit ostașilor în cale și, fără să își dezvăluie identitatea, i-a poftit în casa sa, le-a slujit la masă ca unor oaspeți și numai după aceea le-a mărturisit că el era cel pe care îl căutau.

Calendar creștin ortodox, vineri, 3 septembrie 2021

A refuzat să se ascundă de furia împăratului

Se spune că, în acel moment, cei care fuseseră trimiși să îl prindă i-au propus să fugă, să se ascundă, și că ei îi vor spune împăratului că nu au reușit să îl găsească. Antim le-ar fi spus că nu se ferește să primească moartea pentru Hristos și că nu i se cade unui creștin să mintă.

Înainte să se întoarcă la împărat cu prizonierul, toți soldații au acceptat să fie botezați. Ajuns in fata lui Maximian, Sfântul Antim a fost supus la multe torturi, iar, într-un final, a fost executat, prin decapitare.

Tot astăzi, potrivit calendarului creștin ortodox, se face pomenirea:

  • Sfintilor Cuviosi Neofit si Meletie de la Manastirea Stanisoara;
  • Sfintei Febe, diaconita din Chenhrea;
  • Sfantului Cuvios Teoctist;
  • Sfantului Zinon; a Sfintei Vasilisa;
  • Sfantului Aristion, episcopul Alexandriei;
  • Sfantului Hariton;
  • Sfantului Mucenic Arhontiul;
  • Sfantului Mucenic Polidor.
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...