Calendar creștin ortodox, joi, 2 septembrie 2021. Ce mare sfânt e prăznuit, azi

Badea Violeta 02.09.2021, 07:44
Calendar creștin ortodox, joi, 2 septembrie 2021. Ce mare sfânt e prăznuit, azi

Calendar creștin ortodox, joi, 2 septembrie 2021. Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Mucenic Mamant, despre care se spune că a fost supus la chinuri groaznice în timpul persecuțiilor din secolul al III-lea.

Cine a fost Sfântul Mucenic Mamant

Sfântul Mucenic Mamant a trăit în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea și s-a născut în cetatea Gangra, în Paflagonia, o regiune istorică situată în nordul Asiei Mici. El a fost fiul lui Teodot, un patrician roman, iar mama sa a fost Rufina. Se spune că ambii soți erau creștini și au pătimit pentru credința lor.

Înainte de a se naște Sfântul Mamant, Teodot și Rufina au fost prinși de guvernatorul Cezareei Capadociei, Faust, care voia să scape de toți creștinii. Acesta i-a aruncat în temniță, iar acolo, femeia i-a dat viață copilului.

Cei doi au murit în temniţă, iar micuțul Mamant a fost crescut de o femeie creştină, Ammia. Se spune că copilul o striga deseori pe mama sa spunând „mama”. De aici i-a pus numele de „Mamant”, potrivit calendarulortodox.ro. La vârsta de 15 ani, Mamant este prins de păgâni, este bătut cu toiege și legat la ordinul împăratului Aurelian.

Tânărul este judecat pentru credința sa, dar tot nu renunță la ea. Sfântul Mucenic Mamant refuză să se lepede de Hristos, iar păgânii îl supun la chinuri groaznice, îi leagă o bucată de plumb de gât și îl aruncă în mare.

Sfantul Mucenic Mamant este praznuit pe data de 2 septembrie
Sfantul Mucenic Mamant este praznuit pe data de 2 septembrie

Credința în Dumnezeu l-a salvat de la înec

Datorită credinței pe care opurta, Sfântul Mamant este salvat de la înec de un trimis al Domnului. Acesta îl scoate din ghearele morții și îl duce pe vârful unui munte de lângă Cezareea. O perioadă, tânărul s-a ascuns într-o peşteră unde supraviețuia doar cu lapte de ciută.

Se spune că Sfântul Mamant își petrecea timpul rostind rugăciuni, iar animalele sălbatice se îmblânzeau doar la auzul acestora. Din acest motiv, în unele icoane, Sfântul Mamant apare ilustrat călare pe un leu.

Din păcate, păgânii l-au prins și l-au trimis, din nou, la judecată. Sfântul Mamant a refuzat să renunțe la credința în Dumnezeu și a fost ucis cu sânge rece. Se spune că pantecele sale au fost spintecate cu sulițe de fier.

O localitate din regiunea Limassol din Cipru a primit denumirea după numele sfântului. Sfântul Mamant este sărbătorit, așa cum este stabilit, în calendarul ortodox, pe data de 2 septembrie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...