Calendar ortodox marți, 7 decembrie. Sărbătoare cu cruce neagră

Ioana Bucur 07.12.2021, 08:06
Calendar ortodox marți, 7 decembrie. Sărbătoare cu cruce neagră

Moment important pentru creștinii din România. Potrivit calendar ortodox marți, 7 decembrie, este sărbătoare cu cruce neagră. Sfânta Filofteia, ocrotitoarea copiilor și tinerilor, a avut un sfârșit tragic, la doar 12 ani, fiind pedepsită cu moartea pentru generozitatea sa chiar de propriul părinte. Iată ce ne este interzis să facem în această zi.

Calendar ortodox marți, 7 decembrie – Sfânta Filofteia

Crescută de mama sa în spiritul creștinismului, ucisă de tată pentru aceste valori după care își ghida viața. Sfânta Filofteia s-a născut undeva în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării. Nu s-a putut stabili niciodată dacă mucenița a venit pe lume într-o familie de români sau de bulgari.

În limba greacă, numele „Filofteia” înseamnă „iubitoare de Dumnezeu”. A fost crescută și educată și mama ei, o creștină devotată, până la moartea tragică a acesteia. A învățat să postească, să meargă la biserică, să asiste la slujbele religioase din localitatea natală şi să fie milostivă cu oamenii sărmani.

Rămas văduv, tatăl ei s-a recăsătorit după un timp cu o femeie care nu avea niciun gând să aibă de grijă de un copil care nu era al ei.

Filofteia nu a uitat lecțiile valoroase primite de mama ei și a continuat să ajute oamenii sărmani dăruidu-le acestora o parte din hainele ei şi din mâncarea pe care trebuia s-o ducă tatălui ei, care muncea la câmp. Bărbatul a aflat și a hotărât să o pedepsească.

A urmărit-o, așteptând momentul în care copila de doar 12 ani a oferit săracilor o parte din mâncarea ce i se cuvenea. Oribit de furie, a pus mâna pe toporul pe care îl avea mereu când ieșea să muncească la câmp și l-a înfipt în piciorul fiicei sale. Se spune că Filofteia a murit pe loc în urma loviturii.

Locul în care fetița și-a dat ultima suflare ar fi fost imediat învăluit într-o lumină puternică. Ucigașul a încercat să îi ridice trupul, dar i-a fost imposibil, nu ar fi putut nici măcar să se apropie de el. Îngrozit de ceea ce văzuse, a fugit în cetate şi a mărturisit arhiepiscopului şi conducătorilor ce nenorocire s-a întâmplat şi că trupul fetei este învăluit de o strălucire cerească. „Înarmați” cu lumânări aprinse, tămâie și rostind rugăciuni, au pornit spre locul crimei.

Calendar ortodox marți, 7 decembrie. Sărbătoare cu cruce neagră

Când au văzut că trupul copilei este învăluit de acea lumină dumnezeiască, cu toţii s-au minunat şi l-au lăudat pe Dumnezeu, făcătorul de minuni. Au încercat să îi ridice trupul, fără niciun succes. Atunci unul dintre ei s-ar fi gândit că poate copila voia să își doarmă somnul veșnic într-un anumit loc.

Au început să rostească nume de țări, de mănăstiri şi de biserici, rânduite în preajma locurilor natale, apoi au invocat şi numele unor lăcaşuri sfinte de renume, existente peste Dunăre. Abia când a fost rostit numele Bisericii Domneaşti din Târgul Argeşului, trupul ei a devenit mult mai uşor.

Ce este interzis să facem în această zi

A fost înștiințat domnitorul Radu Vodă, moaștele ei fiind duse, cu alai, la Biserica Domnească „Sfântul Nicolae”, pe atunci Catedrală Metropolitană, unde au rămas rămas până când domnitorul Neagoe Basarab a înălţat Mănăstirea Curtea de Argeş (sfinţită în anul 1886). Atunci, moaştele au fost mutate în biserica Mănăstirii, iar în zilele noastre racla cu sfintele moaşte este aşezată în Paraclisul acestui venerat lăcaş de cult.

Chiar dacă moaştele sale se află la Curtea de Argeş de la sfârşitul sec. al XIV-lea, abia în anul 1950, Sinodul BOR a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia.

An de an, pe 7 decembrie, de Sfânta Filofteia, nu se folosesc în gospodărie obiecte ascuţite: cuţite, furculiţe sau topoare, iar pâinea consumată la masă se rupe cu mâna.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...