Calendar ortodox 2 decembrie. Sfântul zilei și povestea lui

Iancu Andreea 02.12.2021, 08:12
Calendar ortodox 2 decembrie. Sfântul zilei și povestea lui

Creștinii sărbătoresc astăzi, 2 decembrie, în calendarul ortodox, un sfânt important. Acesta are o poveste de viață impresionantă și reprezintă un model pentru religia creștină. Credincioșii, care se apropie treptat de sărbătoarea Nașterii Domnului, celebrează această zi, care este una de post, cinstindu-l pe sfântul zilei.

Care este sfântul zilei de astăzi, 2 decembrie, în calendarul ortodox

Astăzi, 2 decembrie, este zi de sărbătoare pentru creștinii ortodocși, care îl celebrează pe Sfântul Proroc Avacum, alături de cu alți sfinți importanți ai zilei. Sfântul Avacum a trăit cu 600 de ani înainte de Hristos. Acesta a fost fiul lui Asafat, din seminția lui Simeon și s-a făcut remarcat în religia creștină datorită faptului că a prorocit despre robia Ierusalimului, despre pustiirea bisericii și luarea poporului în robie. Prorocul Avacum și-a găsit sfârșitul cu doi ani înainte de întoarcerea iudeilor din robie.

În Vechiul Testament întâlnim în trei capitole, cartea Prorocului Avacum. De asemenea, tot astăzi, sunt pomeniți și alți sfinți importanți pentru credincioșii creștini: Sfinții Cuvioși pustnici Ioan, Iraclemon, Andrei și Teofil; Sfântului Solomon, arhiepiscopul Efesului; Sfântului Aviv cel Nou; Sfântului Cuvios Chiril Fileotul.

Care este sfântul zilei astăzi, 2 decembrie, în calendarul creștin ortodox
Sfântul Proroc Avacum

Rugăciuni către Sfântul Proroc Avacum

Troparul Sfântului Proroc Avacum

Glasul 2

A prorocului Tău, Doamne, Avacumpomenire prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Condacul Sfântului Proroc Avacum

Glasul 4

Degrabă ne întâmpină… De Dumnezeu grăitorule Avacum, văzut-ai pe sfinţii ucenici ca pe nişte cai, tulburând vădit marea necunoştinţei şi înecând înşelăciunea cu dogmele dreptei cinstiri de Dumnezeu. Pentru aceasta ca pe un adevărat prooroc te lăudăm, cerându-ţi a te ruga Domnului să ne miluiască pe noi.

Sfânta Muceniță Miropi, sărbătorită în calendarul ortodox

Tot astăzi, 2 decembrie, creștinii ortodocși o celebrează pe Sfânta Muceniță Miropi. Aceasta s-a născut în cetatea Efesului, din părinți creștini. Ea obișnuia să meargă des la mormântul Sfintei Mucenițe Ermionia, una dintre fetele Sfântului Apostol Filip, din ale cărei sfinte moaște lua mir și îi tămăduia cu el pe cei neputincioși.

Ostașul creștin Isidor, care a fost ucis în vremea lui Numerian, a fost luat pe timpul nopții de Sfânta Miropi și l-a pus într-un loc însemnat. După ce Numerian a aflat că trupul acestuia a fost furat, el a poruncit să fie chinuiți străjerii. Văzând Sfânta Miropi cum erau chinuiți străjerii și-a zis:

Dacă aceștia pătimesc așa pentru mine, care am luat pe ascuns trupul mucenicului, și vor fi tăiați, apoi amar va fi mie la judecata lui Dumnezeu, căci se va munci sufletul meu, ca una ce am fost pricinuitoarea uciderii acestor oameni.

Și îndată a strigat către dânșii:

O! prietenilor, trupul pe care l-ați pierdut, eu l-am luat, pe când voi dormeați.

Numerian a poruncit să fie ucisă la auzul acestor vorbe, iar înainte de a-și da duhul, Isidor i s-a arătat și i-a spus:

Pace ție, Miropie, s-au auzit rugăciunile tale de către Dumnezeu, căci iată vei fi împreună cu noi și vei primi cununa cea gătită ție.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...