Calendar ortodox luni, 29 noiembrie. Ce se sărbătorește în această zi

Ana Anitoiu, Alexandru Zanfirescu 29.11.2021, 08:00
Calendar ortodox luni, 29 noiembrie. Ce se sărbătorește în această zi

Calendar ortodox luni, 29 noiembrie. Biserica Ortodoxă Română prăznuiește astăzi, în zi de post, un sfânt care a avut curajul să înfrunte un lider păgân, cu riscul de a-și pierde viața, atunci când a văzut că acesta încerca să facă 370 de oameni să renunțe la credința lui în Dumnezeu și să aducă jertfe unui zeu.

Calendar ortodox luni, 29 noiembrie. Sfântul sărbătorit astăzi

Conform calendarului creștin ortodox, pe 29 noiembrie, zi din postul Crăciunului, este sărbătorit Sfântul Mucenic Paramon. Acesta a trăit în prima jumătate a secolului al III-lea, pe vremea împăratului roman Deciu (249-251).

Într-o zi, Guvernatorul Achilin, care îi persecuta pe creștini, a luat 370 de creștini din temnița unde îi închisese, i-a dus la templul lui Neptun şi i-a obligat pe toți să îi aducă jertfe. Însă, nici unul dintre ei nu a cedat, nici măcar atunci când au fost amenințați cu tortura. Întâmplător, Sfântul Mucenic Paramon a trecut pe acolo.

Calendar ortodox luni, 29 noiembrie. Ce se sarbatoreste
Imagine dintr-o biserica

Ce a făcut Sfântul Mucenic Paramon

Când a văzut că 370 de oameni erau pregătiți să înfrunte orice fel de durere pentru credința lor în Dumnezeu, Paramon a ridicat mâinile, cu fața spre templul păgân, și a strigat, fără teamă de consecințe: „Cât de mulți drepți sunt înjunghiați fără vină, de necuratul voievod, pentru că nu se închină idolilor lui celor fără de suflet și muți”. Apoi și-a continuat drumul.

Guvernatorul a rămas perplex, după care s-a înfuriat și a dat ordin ca Paramon să fie omorât în chinuri. Sfântul Mucenic a fost prins de slugi, care l-au înjunghiat în tot corpul cu trestii și sulițe. În acest fel, el a devenit Mucenic, împreună cu ceilalți 370 de credincioși care au fost torturaţi la templul lui Neptun şi uciși pentru Iisus Hristos.

Ce rugăciuni se spun pe 29 noiembrie

În ziua de 29 noiembrie, în postul Crăciunului, se spun rugăciuni pentru Sfântul Muceic Paramon. Acestea se referă la curajul cu care el i-a înfruntat pe păgâni fără să se teamă de faptul că ar putea fi ucis în chinuri, așa cum s-a întâmplat.

„Mucenicul Tău, Doamne, Paramon, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule”, este o parte din Troparul Sfântului Mucenic Paramon.

”Cel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă.

Cu răbdarea Dumnezeieştilor Porunci ţi-ai curăţit sufletul de spurcăciuni şi către săvârşirea pătimirii ai ajuns. Că te-ai lepădat a jertfi idolilor celor înşelători şi urmând lui Hristos, cu suliţa ai fost împus. Dar cu osârdie roagă-te pentru lume, Preafericite Paramon”, arată și Condacul Sfântului Mucenic Paramon.

Tot la data de 29 noiembrie sunt pomeniți: Sfântul Mucenic Filumen; Sfântul Cuvios Nicolae, arhiepiscopul Tesalonicului; Sfântul Mucenic Ioan din Persida; Sfântul Urban, episcopul Macedoniei;
Sfântul Mucenic Valerin; Sfântul Dionisie, episcopul Corintului; Cuviosul Pancosmie; Sfântul Cuvios Pitirun și Sfântul Fedros. Vezi și o rețetă de sarmale de post cu ciuperci!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...