Calendar ortodox, joi, 1 octombrie 2020. Acoperământul Maicii Domnului. Ce rugăciune e bine să rostești azi

Rădulescu Valentin 30.09.2020, 21:23
Calendar ortodox, joi, 1 octombrie 2020. Acoperământul Maicii Domnului. Ce rugăciune e bine să rostești azi

În calendarul ortodox din data de joi, 1 octombrie, biserica sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului. Această sărbătoare a pornit din anul 911, iar credincioși sunt sfătuiți să spună câteva rugăciuni pentru a putea scăpa de necazurile pe care le duc de zi cu zi. Ce rugăciuni e bine să spui astăzi?

Calendar ortodox 1 octombrie 2020. Acoperământul Maicii Domnului este sărbătorit astăzi

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoarea este în amintirea arătării Maici Domnului în biserica din Vlaherne. În data de 1 octombrie 911, se făcea o priveghere în această biserică pentru salvarea cetății asediată. Potrivit informațiilor din ziarulumina.ro, la ora patru dimineața Maica Domnului s-a arătat poporului, aceasta stătea în văzduh și se ruga cu lacrimi.

Sfântul Acoperământ era ținut în mâini, deasupra capetelor credincioșilor, iar în jurul ei stăteau apostolii, mucenicii și sfinții. De asemenea, de câte ori cetatea Constantinopolului era asediat de năvălitori, poporul se ducea la o bisericuță dintr-un cartier aflat la margine, în Vlaherne. După arătarea Maicii Domnului în această biserică, orașul a fost curățat de suferința și vărsarea de sânge.

Sfântul Andrei, ucenicul său Epifanie și mai mulți credincioși, au văzut-o pe Maica Domnului alături de Sfântul Ioan Botezătorul, iar mai apoi aceasta a îngenuncheat în mijlocul bisericii, și-a ridicat valul și l-a întins peste popor.

În această zi, credincioșii pot să citească rugăciuni pentru a scăpa de nevoi și necazuri, deoarece acestea sunt mult mai puternice.

Calendar ortodox, joi, 1 octombrie 2020. Acoperământul Maicii Domnului. Ce rugăciune e bine să rostești azi
Calendar ortodox, joi, 1 octombrie 2020. Acoperământul Maicii Domnului. Ce rugăciune e bine să rostești azi

Rugăciuni pe care este bine să le rostești de Acoperământul Maicii Domnului

„Împărătesei celei alese mai înainte de veci, împărătesei celei mai înalte decât toată făptura cerului și a pământului, care a venit oarecând la rugăciune în biserica cea din Vlaherne și se ruga pentru cei din întuneric, acesteia și noi, cu credință și cu umilință, îi serbăm Acoperământul ei cel luminos. Iar tu, ca ceea ce ai putere nebiruită, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!”

”Înțelegere neînțeleasă ești Născătoare de Dumnezeu Fecioară întru apărarea poporului ortodox; pentru aceasta vrăjmașii noștri nu se pricep cât de puternică este rugăciunea Maicii lui Dumnezeu; însă noi, bineștiind atotputernica ta apărare, cu umilință cântăm ție:
Bucură-te cea preamilostivă, mângâierea tuturor celor scârbiți și împovărați,
Bucură-te, povățuitoarea neadormită a tuturor celor orbiți și rătăciți,
Bucură-te, ceea ce cu rugăciunile tale degrabă potolești mânia lui Dumnezeu, cea cu dreptate pornită asupra noastră,
Bucură-te, ceea ce cu atotputernică amenințarea ta potolești patimile noastre cele rele,
Bucură-te, puternică deșteptare a conștiințelor adormite,
Bucură-te, cea prin care iadul suspină și duhurile răutății tremură,
Bucură-te, cea prin care se deschid nouă, credincioșilor, porțile raiului,
Bucură-te, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!”

Urmăriți Impact.ro și pe