Calendar ortodox 7 octombrie. Cine își serbează onomastica astăzi

Ana Anitoiu 07.10.2020, 10:55
Calendar ortodox 7 octombrie. Cine își serbează onomastica astăzi

Calendarul ortodox pentru ziua de 7 octombrie arată că la această dată este prăznuit Sfântul Mucenic Iulian Preotul, care a trăit în vremea împăratului roman Claudiu.

Calendar ortodox 7 octombrie. Cine a fost Sfântul Mucenic Iulian Preotul

Împăratul era cunoscut pentru lipsa lui de milă pentru creștini. De altfel, el și-ar fi omorât propria mamă pentru credința ei în Iisus Hristos.

La un moment dat, Chesarie Diaconul a ajuns din Africa într-un sat, Tarachini. Acolo, a văzut jertfe păgâne, pe care le-a scuipat şi le-a călcat.

Apoi, el a refuzat să aducă jertfă zeului Apollo și, prin rugăciune, templul zeului s-a dărâmat. Atunci, consulul Leontie a căpătat credință în Iisus Hristos și s-a botezat. A fost împărtășit de către preotul Iulian.

Chesarie Diaconul a fost aruncat în temniță, unde a fost ținut trei zile, fără mâncare. Apoi, sfântul a fost târât de slujitori înaintea carului dregătorului.

Calendar ortodox 7 octombrie. Cine își serbează onomastica astăzi

”Apoi l-au dat la proconsul. Şi legându-i mâinile dindărăt, l-au târât slujitorii înaintea carului dregătorului, până la capiştea lui Apolon.

Şi dacă au venit acolo, făcând sfântul ruga, îndată a căzut capiştea din temelie, fiind înăuntru preotul cel mare al idolilor şi alţi mulţi; lucru pe care văzându-l Leontie Ipatul a căzut la sfântul şi crezând în Hristos, s-a botezat înaintea tuturor.

Atunci venind preotul Iulian l-a cuminecat cu Sfintele Taine şi consulul îndată şi-a dat sufletul în mâna lui Dumnezeu, precum poftise prin rugăciunea sfântului.”, scrie doxologia.ro.

Apoi, căpetenia Loxorie a dat poruncă pentru ca Sfântul Mucenic Iulian Preotul și diaconul Chesare să fie băgați în saci și aruncați în mare.

”Noi, o Loxorie, vom fi aruncaţi în mare, iar tu muşcat fiind de un şarpe rău, îţi vei lepăda sufletul cu rea moarte”, i-au spus sfinții, după care, în două zile, s-a întâmplat așa cum au prevestit.

Sfântul Mucenic Polihronie (sec. IV) a fost fiul unui plugar pe nume Vardanie din Ganifavita. Fiind hirotonit diacon și apoi preot, a suferit moarte martirică în timp ce slujea Sfânta Liturghie, în vremea persecuției ariene după moartea împăratului Constantin cel Mare.

Calendar ortodox 7 octombrie. Ce alți sfinți sunt prăznuiți

De asemenea, la data de 7 octombrie, mai sunt prăznuiți Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah, care au trăit la Roma, pe vremea împăratului Maximian.

Serghie era primicer, iar Vah era secundicer din școala centiliilor. Ei au fost obligați să le aducă jertfă unor idoli, dar au refuzat.

Vezi și: Decizie nemaiîntâlnită la pelerinajul de la Sfânta Parascheva. Se va intra doar cu buletinul. Reprezentanții Mitropoliei sunt extrem de nemulțumiți

Drept pedeapsă, Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah au fost îmbrăcați cu haine de femei și au fost duși în mijlocul târgului, legați, pentru a fi batjocoriți.

Apoi, Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah au fost trimisi la guvernatorul Antioh, un dregător crud, în cetatea Barbalison, pe Eufrat.

Vah a murit primul, după ce a fost bătut multă vreme cu vine de bou. Serghei a murit al doilea, după ce i s-a tăiat capul, la finalul unor torturi printre care s-a numărat și alergarea cu încălțăminte de fier.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...