Calendar ortodox 7 mai. Sărbătoare importantă, cruce roșie. Ce nu ai voie să faci astăzi

Ana Anitoiu 07.05.2021, 08:05
Calendar ortodox 7 mai. Sărbătoare importantă, cruce roșie. Ce nu ai voie să faci astăzi

Calendar ortodox 7 mai. Astăzi este o sărbătoare importantă, Vinerea Luminată de după Învierea Domnului, marcată cu o cruce roșie. Biserica Ortodoxă cinstește Izvorul Tămăduirii și Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim. Iată ce nu ai voie să faci, dacă vrei să îți meargă bine, și ce rugăciune trebuie să spui.

Calendar ortodox 7 mai. Sărbătoarea ce amintește de o minune făcută de Maica Domnului

Izvorul Tămăduirii aduce aminte de una dintre minunile pe care le-a făcut Maica Domnului. Ea l-a îndemnat pe Leon cel mare, înainte de a deveni împărat, să-i dea unui orb să bea apă dintr-un izvor. Imediat, acesta s-a vindecat și a început să vadă.

Apoi, după ce a devenit împărat, în semn de mulțumire pentru minunea făcută de Maica Domnului, Leon cel mare a construit o biserică lângă acel izvor. Acolo au avut loc de-a lungul timpului mai multe minuni.

Calendar ortodox 7 mai. Sarbatoare mare. Ce nu ai voie sa faci
Agheasma mica

Calendar ortodox 7 mai. Ce nu ai voie să faci astăzi

În Vinerea Luminată nu ai voie să faci treabă. După Sfânta Liturghie, în toate bisericile și mănăstirile ortodoxe se face slujba de sfințirea a apei, Agheasma Mică. Cu aceasta este bine să stropești toate încăperile din casă, precum și toată gospodăria, grădinile și livezile, astfel încât să ai parte de un an rodnic. În plus, Biserica Ortodoxă face dezlegare la mâncărurile de dulce.

Spălarea sau călcarea hainelor în această zi este interzisă. Se spune că altfel, acestea se vor deșira ori se vor rupe. De altfel, se mai spune că nicio treabă ce este începută în Vinerea Luminată nu se va încheia cu bine și nici nu va fi terminată la timp.

Calendar ortodox 7 mai. Ce rugăciune este bine să spui astăzi

În dimineața sau seara de 7 mai este bine să spui una dintre cele mai puternice rugăciuni. Aceste cuvinte rostite Vinerea Luminată de după Învierea Domnului îți vor aduce liniște sufletească și te vor feri de rele în următoarea perioadă.

“Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-mi-l mie, sluga Ta. Aşa, Doamne Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat eşti Tu în vecii vecilor. Amin.”, este una dintre cele mai puternice rugăciuni ce trebuie să fie spusă în Vinerea Luminată de după Paște.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI