Calendar ortodox 31 mai. Sfântul zilei a oferit o lecție de sacrificiu pentru credință

Ana Anitoiu, Alexandra Chiric 31.05.2021, 08:04
Calendar ortodox 31 mai. Sfântul zilei a oferit o lecție de sacrificiu pentru credință

Calendar ortodox 31 mai. Sfântul prăznuit de Biserica Ortodoxă Română în această zi a oferit o lecție de sacrificiu pentru credință. A îndurat numeroase chinuri, iar moaștele lui ar fi vindecat mulți oameni care sufereau de diverse boli.

Calendar ortodox 31 mai. Cine a fost sfântul sărbătorit astăzi

Sfântul Apostol Ermie a fost soldat în armata romană, în timpul împăratului Antonin Piul. I s-a cerut să renunțe la credința sa, iar pentru că a refuzat să facă acest lucru, a îndurat numeroase chinuri. A fost aruncat într-un cuptor încins și a fost obligat să bea otravă, dar a rămas nevătămat. Apoi, i-au fost zdrobiți dinții cu o piatră și a îndurat și alte torturi, până când, în cele din urmă, a fost decapitat.

Alți creștini i-au luat trupul neînsuflețit și l-au îngropat cum se cuvine în Capadocia, într-un loc ce se numea Coman. Moaștele Sfântului Ermie ar fi făcut multe minuni, vindecând oameni care sufereau de diverse boli. Tot la data de 31 mai sunt pomeniți și Sfinții Mucenici Eusebie și Haralambie și Sfinții cinci mucenici din Ascalon.

Calendar ortodox 31 mai. Sfantul zilei a oferit o lectie de sacrificiu pentru credinta
Sfantul Apostol Ermie

Calendar ortodox 31 mai. Rugăciune către sfântul prăznuit astăzi

În această zi este bine să citești rugăciunea specială ca să ții la distanță tot ce e rău și pentru ca totul să meargă așa cum îți dorești. Ruga este una scurtă și durează foarte puțin să o rostești. Iată ce trebuie să spui în gând sau cu voce tare:

”Mucenicul Tău, Doamne, Ermie, întru nevoinţa sa cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Apa trecând-o ca pe uscat şi din răutatea Egiptului scăpând israeliteanul, striga: Mântuitorului şi Dumnezeului nostru să-I cântăm.

Arătatu-te-ai stea luminătoare, luminând muceniceşte cu dumnezeiasca lumină a adevărului pe toţi cei care cu credinţă curată te cinstesc pe tine, Sfinte Mucenice Ermie. Cu plecarea cea către Dumnezeu, neluând nicicum în seamă toate cele din viaţă, ai intrat întru priveliştile mucenicilor şi surpând pe vrăjmaşul, l-ai biruit, înţelepte mucenice. Cu chipul şi cu sufletul fiind frumos, Ermie, te-ai făcut ostaş Împăratului Celui Ceresc şi pe vrăjmaşii Lui i-ai umilit desăvârşit, mucenice.

Nejertfind idolilor, preafericite, ţi-au scos dinţii tăi, cu care ai sfărâmat fălcile leilor celor gânditori şi te-ai încununat cu neveştejita cunună a biruinţei. Preasfântă Fecioară, Maica lui Hristos, Slava mucenicilor şi Bucuria îngerilor, împreună cu ei roagă-te Fiului tău să Se milostivească şi să mântuiască pe robii tăi. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Amin”

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...