Calendar ortodox 17 august 2021. Ce sărbătorește Biserica în această zi

Ana Anitoiu 17.08.2021, 07:57
Calendar ortodox 17 august 2021. Ce sărbătorește Biserica în această zi

Calendar ortodox 17 august 2021. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi pe Sfântul Gheorghe Pelerinul, despre care se spune că a făcut minuni și că și-a prevăzut moartea.

Calendar ortodox 17 august 2021. Cine a fost sfântul prăznuit în această zi

Sfântul Gheorghe Pelerinul s-a născut în anul 1846 într-o familie de creștini, când Transilvania era parte din Imperiul Habsburgic. În copilărie, el obișnuia să-și petreacă timpul rugându-se la biserica din satul său.

Când a împlinit vârsta de 24 de ani, Sfântul Gheorghe Pelerinul s-a căsătorit cu Peleghia și a avut cu ea cinci copii. La 14 ani de la căsătorie, i-a cerut acordul soției să plece în pelerinaj la Ierusalim.  A stat vreme de 40 de zile acolo, perioadă în care a mers de trei ori pe zi la Mormântul Sfânt, unde a întâlnit un pustnic care i-a prezis că va călători toată viața și că va trăi în rugăciune și sărăcie. Așa s-a și întâmplat.

Calendar ortodox 17 august 2021. Ce sarbatoreste Biserica in aceasta zi
Sfantul Gheorghe Pelerinul, alaturi de ucenicii sai deveniti monahi

Calendar ortodox 17 august 2021. Cum și-a prezis moartea sfântul sărbătorit în această zi

La un moment dat, Sfântul Gheorghe Pelerinul a avut și el o previziune, dar una legată de moartea lui. ”O să mor când s-or tulbura popoarele și, la moartea mea, va fi sărbătoare și vor trage clopotele din țară.”, ar fi pus el.

Previziunea s-a adeverit în anul 1916, când Sfântul Gheorghe Pelerinul a fost găsit fără suflare. Țara intra în Primul Război Mondial, iar cloparul bisericii Sfântului Ioan din Piatra Neamț tocmai urca să tragă clopotele.

Calendar ortodox 17 august 2021. Ce minuni a făcut sfântul sărbătorit astăzi

Potrivit părintelui Cleopa, Sfântul Gheorghe Pelerinul, ale cărui moaște se află la Mănăstirea Văratec, avea darul de a vindeca.

”Un boier din Piatra Neamț […] i-a dat Moșului Gheorghe vreo două-trei camere mari, unde să vină bolnavii […] Și când ajungea acolo […] le zicea: «Drăguță, întâi să primiți un dar».

Și le dădea câte o pâine. Și el stătea în genunchi și citea Psaltirea. Și zicea: «Voi numai ascultați, că sunteți bolnavi, nu puteți face nimic». Și se ruga până către ziuă, el nu dormea toată noaptea, punea mâna pe capul lor și se făceau sănătoși”, a povestit părintele Cleopa.

Totodată, părintele Ioanichie Bălan a povestit o întâmplare inedită cu Sfântul Gheorghe Pelerinul. Moșul Gheorghe a urcat fără bilet într-un tren dorind să ajungă la Roman, iar conductorul l-a coborât. Apoi, fără să aibă vreo defecțiune, trenul nu mai putea porni.

”Toți erau uimiți și alarmați. Iar unul din funcționarii gării a zis: «Ați dat jos din vagon pe Moșul Gheorghe? De aceea nu poate pleca trenul. Acela este un om sfânt. Duceți-vă și-l chemați înapoi». Au alergat după el, l-au adus, l-au urcat în vagon și imediat a pornit trenul”, a povestit părintele Ioanichie Bălan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...