Calendar ortodox 12 mai. Sfântul pe care biserica îl sărbătorește miercuri

Stan Filon 12.05.2021, 08:02
Calendar ortodox 12 mai. Sfântul pe care biserica îl sărbătorește miercuri

Calendarul ortodox îl prznuiește de data de 12 mai pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul, marele făcător de minuni! Acesta este unul dintre cei mai importanți Sfinți ai României, deși este printre cei mai ”noi” sfinți din calendar. Acesta s-a nascut în anul 1644, într-o familie de creștini ortodocsi cu mare frică de Dumnezeu, însă a fost luat rob în Turcia, dup ce țara noastră se afla sub ocupație otomană.

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe 12 mai pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul

Așadar, Ioan Valahul este luat la turci, lavârsta de 15 ani. În drumul lui spre Constantinopol, un păgân l-a cumpărat cu un scop necurat. ”Sunt stapanul tau, te-am cumparat cu aur si fac cu tine ce vreau!”, i-a spus păgânul lui Ioan Valahul. “Ba- raspunde tanarul- stapanul meu este Hristos, Care m-a cumparat cu sangele Lui si face cu mine ce trebuie!”.

Insa Ioan Valahul incearca din rasputeri sa isi apere deminitatea si curatia sufleteasca si trupeasca si il omoara pe paganul care a vrut să-l sodomizeze. Insa agarenii, paznicii robilor, l-au legat in lanturi si l-au dus spre Constantinopol, la scurt timp dupa ce au aflat despre cele petrecute.

Calendarul ortodox il praznuieste pe 12 mai pe Sfantul Mucenic Ioan Valahul
Calendarul ortodox il praznuieste pe 12 mai pe Sfantul Mucenic Ioan Valahul

Și-a păstrat credința cu orice cost

Ajuns la Constantinopol, Ioan Valahul a fost incredintat femeii paganului pe care el il omorase, însă aceasta a fost fermecată de frumusetea lui Ioan si i-a promis ca daca va renunta la crestinism si la credinta in Hristos il va lua de barbat, însa tanarul Ioan a refuzat categoric.

Dupa 2 ani acesta a ajuns pe mana mana eparhului cetatii si a fost intemnitat, unde a suferit multe chinuri și torturi. În anul 1662, Ioan Valahul a fost ucis prin spânzurare, chiar pe data de 12 mai. Momentele importante din viata Sfantului Ioan Valahul au fost scrise de catre Ioan Cariofil si au fost tiparite la Venetia de catre Sfantul Nicodim Aghioritul.

In anul 1950 Sfantul Sinod al Bisericii noastre a hotarat ca acest

Mucenicul Ioan Valahul a intrat în rândul sfinților din calendarul ortodox în anul 1950, la hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Astfel, acesta este cinstit în toate bisericile din România, pe data de 12 mai.

Rugaciune catre Sfantul Ioan Valahul

“Binecuvântat eşti, Doamne Dumnezeul nostru, Cel neîntrecut în înţelepciune şi minunat întru lucruri! Căci din iubirea de oameni cea nemăsurată, fiind Dumnezeul a toată mângâierea şi nădejdea, ai binevoit a ridica dintre seminţiile pământului fii aleşi, care prin credinţă tare şi prin viaţă pilduitoare să menţină trează credinţa în puterea şi în milostivirea Ta, şi să nu lase neamul omenesc a se prăbuşi în întunericul cel fără capăt al neştiinţei de cele înalte şi al păcatului. inecuvântat eşti Doamne Dumnezeul părinţilor noştri, Cel ce primeşti cu bunătate şi cu îndurare mijlocirile sfinţilor bine-plăcuţi Ţie, pentru nevoile de tot chipul, duhovniceşti şi trupeşti, ale nevrednicilor fiilor Tăi, cei ce plutesc pe marea cea sărată şi de atâtea ori înviforată a acestei vieţi vremelnice, pline de ispite şi de poveri nenumărate.

Însuţi, dar, Doamne, pentru rugăciunile Preacuratei Născătoarei de Dumnezeu şi cele ale Sfântului Mucenic Ioan Valahul, primeşte şi acum smeritele noastre cereri, şi ne izbăveşte pe noi de toată întâmplarea cea rea, de năpastă, de prigoană, de uneltirile celui viclean, ocrotind viaţa noastră prin milostivirea Ta cea mare, şi nu pentru vrednicia noastră. Căci Tu ştii neputinţa firii omeneşti şi cunoşti pe fiecare, cu casa, cu cererea şi trebuinţa lui. Primeşte, dar, Stăpâne, şi rugăciunile noastre, apărându-ne de tot răul şi dăruindu-ne cele spre mântuire. Ca pentru toate cele ce ne-ai dat şi ne dăruieşti nouă în toate zilele vieţii noastre binecuvântat şi preaslăvit să fii, Părinte al luminilor şi izvorul bunătăţilor, dimpreună cu Cel fără de început al Tău Fiu şi cu Preasfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”, potrivit crestinortodox.ro

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI