Sărbătoare uriașă mâine în calendarul ortodox. Dar, paradoxal, nu avem cruce roșie!

Daria Petrescu 21.02.2020, 14:44
Sărbătoare uriașă mâine în calendarul ortodox. Dar, paradoxal, nu avem cruce roșie!

Sâmbătă, 22 februarie, este mare sărbătoare încărcată de semnificații aparte, de care toți credincioșii trebuie să țină cont. În această zi, în Biserica se pomenesc persoanele care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare.

Sărbătoare uriașă mâine în calendarul ortodox. Pe 22 februarie este Sâmbăta Morților

Pe 22 februarie 2020, creștinii ortodocși fac mare parastas. Sunt Moșii de iarnă, numiți în popor și „Moșii cei mari” sau „Pomenirea Morților”. Pentru că pomană să fie primită, este bine să respectăm vechile tradiţii legate de Moșii de iarnă.

În fiecare an, în ziua de sâmbătă de dinaintea duminicii ”Infricoșătoarei Judecați” (Lăsată secului de carne), creștinii ortodocși din România își pomenesc morții.

Praznicul Moşilor de Iarnă cinsteşte memoria rudelor şi prietenilor noştri trecute de ultimul hotar al vieţii pământeşti.

Biserica rânduieşte astfel de momente de reculegere, pentru că nu vede în moarte sfârşitul existenţei omului. Cuvântul “moşi” vine de la “strămoşi”, şi se referă la persoanele trecute la cele veşnice. Cu apelativul “moşi” sunt numiţi nu doar morţii, ci şi principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum şi pomenile făcute pentru ei.

e zice că sufletele morților vin în aceată zi pe pământ
e zice că sufletele morților vin în aceată zi pe pământ (foto: realitatea.net)

Tradiții și obiceiuri

În această zi, în Biserica se pomenesc persoanele care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare.
Pentru că mulți creștini au murit pe neașteptate și fără pregătirea sau fără pocăință necesară, Biserica face mijlocire pentru toți aceștia, că să se bucure de fericirea veșnică.

Se zice că sufletele morților vin în aceată zi pe pământ, iar credincioșîi dau de pomană mâncare gătită pentru că spiritele să ii ocolească.

Ce se împarte de Moșii de Iarnă?

Sufletele trecute dincolo, vin în Sâmbătă Morților să se hrănească cu aburii bucatelor pe care credincioșii le pregătesc.

Se aprind lumânări la mormintele rudelor trecute în neființă. Se zice că este bine să aprinzi cel puțin două, pentru a încălzi sufletele celor decedați. Nu este bine să lucrezi în această zi. Tradiția spune că cine nu respectă regulă va tremură că piftia sau va înnebuni.

În Muntenia, se pune un bănuţ lângă colivă care se dă de pomană. Se duce celui mai sărac om din sat. Asta le va aduce spor și binecuvântare cât și celui care a dăruit, dar și celui care a primit.

În Banat, femeile merg de dimineață la cimitir și dau mormintele cu tamaie, apoi se duc la Biserica. Se dau de pomană vase cu cotoroage, un fel de mâncare făcut din afumătură de porc.

De asemenea, se mai da de pomană friptură de porc. În Bucovina, pachetele conțin plăcinte cu brânză și se împart familiilor sărmane, mai ales care au copii.

Urmăriți Impact.ro și pe