Calendar ortodox 11 mai. Cei trei sfinți importanți i-au luminat pe slavi

Ioana Bucur 11.05.2021, 08:08
Calendar ortodox 11 mai. Cei trei sfinți importanți i-au luminat pe slavi

Calendar ortodox 11 mai, zi de mare sărbătoate pentru creștinii ortodocși din toată lumea. Biserica îi cinstește astăzi pe cei trei sfinți care au luminat poporul slav și care au adus pe continent „cuvântul”.

Calendar ortodox 11 mai. Ce sfinți sărbătorește Biserica Ortodoxă

An de an, potrivit calendar ortodox 11 mai, sunt prăznuiți Sfinții Chiril, Metodie și Mochie. Sfinții Chiril și Metodie, frați,  mai sunt cunoscuți și ca „apostolii slavilor”, fiind cei care au tradus Sfânta Scriptură în limba slavonă. Cei doi au jucat un rol important în istoria Europei. Frații deveniți sfinți au construit „alfabetul glagolic”, numit așa din slavonescul „glagol” ce înseamnă, în traducere, „cuvânt”, potrivit Creștin Ortodox.ro. Mai apoi, din această scriere s-a format alfabetul chirilic. În anul 1980, Sfinții Chiril și Metodie au fost numiți de Papa Ioan Paul al II-lea patronii Europei, alături de Sfântul Benedict de Nursia, cu ziua de prăznuire pe 14 februarie, după data din calendarul catolic.

Cei doi frați s-au născut într-o familie înstărită, de nobili, în Tessalonic, Grecia. După moartea tatălui, Constantin, care abia mai târziu avea să ia numele Chiril, a decis să plece la Constantinopol. Avea doar 14 ani când și-a părăsit familia. Acolo, a fost școlit de cei mai buni profesori ai vremii, urmând cursurile universității imperiale. Fratele său, în schimb, a ajuns conducătorul unei regiuni în care predomina populația vorbitoare de slavă. După câțiva ani, s-a retras înt-o mănăstire grecească din Asia Mică, unde a s-a stabilit și Chiril, în 855.

Calendar ortodox 11 mai
Sfinții Chiril și Metodie

Sfântul Mochie

Sfântul Mochie, în schimb, a fost preot. Născut în secolul al IV-lea și-a trăit viața în Amfipol și și-a dedicat existența propăvăduirii cuvântului lui Hristos. Pentru că îi încuraja pe oamenii de rând să renunțe la cinstirea idolilor, a intrat în vizorul împăratului Dioclețian, care a cerut să fie întemnițat și supus unor chinuri cumplite: aruncat în foc, la fiare, dar a ieșit nevătămat. Legenda spune că în momentul în care a fost dus în templul în care era păstrat idolul lui Dionis, Sfântul Mochie și-ar fi făcut semnul Sfintei Cruci, zicând:

„Stăpâne, Cel ce ţii toată făptura şi toate le-ai zidit prin Hristosul Tău; Cel ce ai ruşinat pe diavolul cel înstrăinat de adevărul Tău şi ai dăruit fericirea înţelepciunii celor ce se tem de Tine, Doamne, şi cinstesc numele Tău cel sfânt; Cel ce ai sfărâmat idolii Babilonului şi ai arătat adevărata credinţă a prorocului Daniil, Cel ce ai făcut zadarnic urâtul altar idolesc prin cei trei tineri ai Tăi şi ai stins văpaia focului în cuptor; Cel ce ai înecat pe învârtoşatul Faraon în adâncul mării, Cel ce ai ascultat rugăciunile lui Moise şi ai scos prin toiag apa din piatră; Tu, Cel ce eşti acum şi ai fost şi mai înainte şi vei fi Împărat veşnic, auzi-mă pe mine robul Tău, că iată mă rog Ţie; vino în ajutorul meu şi arata puterea Ta acelora care socotesc adevărul drept minciună, să Te cunoască pe Tine unul, adevăratul şi veşnicul Dumnezeu şi să izgonească întunericul rătăcirii închinării de idoli!”

Apoi ar fi strigat „Dionise, netrebnic şi deşert, mut şi surd, îţi poruncesc ţie, în numele cel mare şi preaslăvit al Hristosului meu, Cel ce locuieşte intru cei de sus, să cazi din întărirea ta şi să te întinzi pe pământ, ca să se arate la toţi neputinţa ta”. Se spune că pământul și altarul s-au cutremurat la auzul cuvintelor sfântului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...