Calendar ortodox joi, 6 mai. Sfânt important sărbătorit de Biserică

Iancu Andreea 06.05.2021, 08:27
Calendar ortodox joi, 6 mai. Sfânt important sărbătorit de Biserică

Credincioșii prăznuiesc astăzi, 6 mai, un sfânt important din calendar, Biserica celebrând totodată în calendarul ortodox de joi și alți sfinți mucenici. Numele celui mai cunoscut dintre ei a devenit o persoană istorică și este considerat unul dintre cei mai mari sfinți din Vechiul Testament. În ciuda averii pe care o avea, sfântul prăznuit astăzi a fost ispitit și și-a pierdut avuția și famila, fiind supus la șapte ani de chinuri. Toate acestea i-au întărit însă credința în Dumnezeu și l-au ajutat să fie recunoscut astăzi drept un mare sfânt pentru creștini ortodocși.

Calendar ortodox, joi, 6 mai. Ce sfânt important este prăznuit astăzi de Biserică

Ziua de joi, 6 mai, aduce mai multe nume importante în calendar la praznicul Bisericii ortodoxe, însă unul dintre acestea este mai cunoscut în rândul creștinilor ortodocși, având o poveste impresionantă, menționată în Vechiul Testament. Sfântul și Dreptul Iov este celebrat astăzi în calendar de fiecare creștin ortodox, data de 6 mai amintind de cel care se trăgea din familia lui Avraam și care era fiu din fiii lui Isav. Acesta a trăit în Avsitida, o zonă situată între Arabia și Idumeea. Deși unii îl consideră o legendă, Iov este în fapt o persoană istorică, pe care Iezechiel o consideră unul dintre sfinții din Vechiului Testament, alături de Noe și Daniel, Iisus.

În ciuda faptului că Iov a dus o viață sfântă și cinstită, fiind un bărbat drept și cu teamă de Dumnezeu, el era extrem de bogat. De aceea, la vârsta de 70 de ani, Dumnezeu a decis să lase asupra lui mai multe ispite, într-o singură zi. Astfel, Iov și-a pierdut averea dar și fii și fiicele în aceeași zi. Avuția lui Iov conținea 7000 de oi, 3000 de cămile, 500 de perechi de boi și multe slugi. Totodată, bărbatul ar fi avut în realitate șapte fii și trei fiice.

Ce sfânt important pentru orice creștin ortodox este prăznuit astăzi, 6 mai, în calendar
Sfântul și Dreptul Iov, un exemplu de smerenie și credință în Dumnezeu

Sfântul și Dreptul Iov a fost ispitit de Satana

Prin exemplul său de milostenie față de săraci, Iov a reușit să îi determine pe fiii săi să facă același lucru. De asemenea, familia sa era una unită, având un obicei de a lua masa în fiecare zi cu toți membrii, la fiecare dintre fii și fiicele sale. După șapte zile în care se ospătau de la primul și până la ultimul frate, Iov îi trimitea să se gândească la conștiința lor. De fiecare dată când copiii săi greșeau, Iov aducea jertfă de curățire lui Dumnezeu. Chiar și așa, diavolul a intrat în viața sa, după ce i-a cerut lui Dumnezeu să îi ia toate bogățiile pentru a-l pune la încercare. Domnul a încuviințat spunând: “Toate câte sunt ale lui, le dau în mâinile tale, dar de el să nu te atingi!”.

Un vestitor i-a dezvăluit lui Iov cum un foc din cer i-a mistuit toată averea: “Foc a căzut din cer pe pământ și a ars oile tale, asemenea și pe păstori i-a mistuit, iar eu am rămas singur și am venit să-ți spun”. Ulterior, bărbatul a aflat că toți copiii săi au murit, moment în care s-a ridicat și și-a rupt hainele, și-a tuns părul și a decis să își presare țărână în cap, căzând cu fața către pământ și mărturisindu-și credința față de Domnul: “Gol am ieșit din pântecele maicii mele, gol mă voi duce în groapă; Domnul a dat, Domnul a luat! Precum a voit Domnul, așa a făcut. Fie numele Domnului binecuvântat de acum și până-n veac!”

Tot în această zi sunt sărbătoriți și Sfinții Cuvioși Mamant, Pahomie și Ilarion, Sfântul Mucenic Dimitrion, Sfinții Mucenici Danax, Mesir și Terinos, Sfântul Mucenic Donat și Sfântul Mucenic Varvar.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI