Calendar creștin ortodox, vineri, 14 mai 2021. Ce sfânt este sărbătorit în această zi

Cristian Cojocaru 14.05.2021, 00:15
Calendar creștin ortodox, vineri, 14 mai 2021. Ce sfânt este sărbătorit în această zi

Calendarul creștin ortodox menționează sărbătorirea unui sfânt în data de 14 mai de către toți enoriașii, fiind o zi sfântă. Înainte de a se alătura armatei romane, sfântul ducea o viață dreaptă, postit și înfrânându-și poftele.

Calendar creștin ortodox: sfântul sărbătorit astăzi

Creștinii îl sărbătoresc în data de 14 mai pe Sfântul Mucenic Isidor din Hios, potrivit calendarului creștin ortodox. Acesta a intrat în armata împăratului roman Decius, încă din primul al al încoronării acestuia, în subordinea comandantului Numerian. După aceea, împăratul Decius a ordonat armatei sale, să aducă jertfă zeilor, iar cei care nu vor fi ascultat ordinul, urmau să fie chinuiți și torturați.

Înainte ca Sfântul Mucenic Isidor din Hios să se alăture armatei, acesta ducea o viață dreaptă, având grijă să se abțină de la a-și satisface poftele trupești. Sfântul Mucenic Isidor făcea lucrurile cu multă înțelepciune și se ferea de desfătare și deșertăciuni, fugind de lucrurile pe care la făceau cei ce nu credeau în Dumnezeu.

După ce a intrat în armată, Isidor a fost dat în vileag la comandantul său de către un camarad, soldatul Iulie. Drept pedeapsă, Numerian l-a obligat să aducă jertfă idolilor sau va fi torturat. În ciuda tratamentului primit, Isidor nu s-a lepădat de Iisus Hristos. Pentru a nu-l mai invoca pe Fiul lui Dumnezeu, soldații i-au tăiat limba, însă acesta tot grăia Adevărul.

creștin ortodox
Sfantul Mucenic Isidor din Hios este sarbatorit in data de 14 mai

Biserica ridicată în cinstea lui Isidor

Comandantul care a cerut pedeapsa Sfântului Mucenic Isidor nu mai putea scoate o vorbă chiar dacă nu primise același tratament ca Isidor. Acestuia din urmă i s-a tăiat capul iar trupul i-a fost aruncat la câini, care au refuzat să se atingă de el. Creștinul Amonie a luat apoi cinstitul trup și l-a îngropat în secret.

Mai târziu, cuvioasa Mironia a găsit moaștele lui Isidor pe care le-a scos din pământ, le-a uns cu miresme și le-a înfășurat în pânză curată. După ce prigoana a încetat, o biserică a fost zidită în cinstea Sfântului Mucenic Isidor, unde bolnavii se vindecau rugându-se la Duumnezeu, în timp ce Sfântul Mucenic Isidor din Hios era mijlocitorul între creștini și Dumnezeu Tatăl.

Troparul Sfântului Mucenic Isidor din Hios
Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Isidor, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru.; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Isidor din Hios
Glasul al 3-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Îndreptător prea mare lumii tu te-ai arătat, sfinte, cu rugăciunile tale cele către Dumnezeu. Pentru aceasta te lăudăm pe tine astăzi, mucenice de Dumnezeu înţelepţite, mărite Isidor.

Urmăriți Impact.ro și pe