Calendar ortodox vineri, 26 martie. Sărbătoare mare, sfântul pomenit astăzi

Iancu Andreea, George Capoeanu 26.03.2021, 07:50
Calendar ortodox vineri, 26 martie. Sărbătoare mare, sfântul pomenit astăzi

După ce în urmă cu o zi creștinii au prăznuit Buna Vestire, astăzi, 26 martie, o altă sărbătoare mare este anunțată în calendarul ortodox. Sfântul pomenit în această zi de către credincioși este Arhanghelul Gavriil, despre care se cunoaște că este îngerul care i-a dat Fecioarei Maria vestea că va deveni mama lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu. Află ce alți sfinți mai sunt pomeniți astăzi.

Sărbătoare mare pentru creștini, vineri, 26 martie. Credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Arhanghel Gavriil

În data de 26 martie, potrivit calendarului ortodox, creștinii prăznuiesc o sărbătoare mare. Astăzi are loc pomenirea Sfântului Arhanghel Gavriil, ce care i-a dat Fecioarei Maria vestea că a fost aleasă dintre toate femeile să devină mama Fiului lui Dumnezeu, pe care acesta din urmă avea să îl trimită pe pământ pentru a mântui omenirea. De asemenea, Arhanghelul Gavriil este și cel care le-a dat vestea lui Ioachim și Anei că vor deveni părinții Fecioarei Maria, după ani de rugăciune. Pentru creștini, Sfântul Arhanghel Gavriil este important, fiind menționat în Biblie atunci când Moise a scris Cartea Facerii, îngerul fiind cel care l-a însoțit în pustietate.

Dat fiind faptul că el este cel care anunță venirea lui Dumnezeu pe pământ pentru a izbăvi omenirea de păcat, Sfântul Arhanghel Gavriil este considerat cel mai de seamă dintre îngeri. Totodată, astăzi, în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniți și Sfinţii Mucenici Montanus preotul şi sotia lui Maxima; Sfinţii 26 de Mucenici care au pătimit în Goţia; Sfinţii Mucenici Codrat, Teodosie, Emanuil şi alţi 40, din Răsărit; Sfăntul Preacuvios Ştefan Mărturisitorul, egumen al Mănăstirii Triglia, din Bitinia; Sfântul Mucenic Irineu din Srem; Sfântul Cuvios Malhu.

Sfântul Arhanghel Gavriil
Sfântul Arhanghel Gavriil

Rugăciune de sărbătoarea Sfântului Arhanghel Gavriil

Tropar la Sărbătoarea Soborului Sfântului Arhanghel Gavriil

Glasul al 4-lea

Mare Voievod al Oştilor Ce­reşti, rugămu-te pe tine, noi nevrednicii, ca prin rugă­ciunile tale să ne acoperi pe noi cu acoperământul aripilor mă­ririi tale celei netrupeşti, păzindu-ne pe noi, cei ce cădem cu dinadinsul şi strigăm: izbăveşte-ne din nevoi, ca un mai mare peste Cetele Puterilor celor de sus!

Condac la Sărbătoarea Soborului Sfântului Arhanghel Gavriil

Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Tu, Voievodule al Îngerilor, eşti preamărit slujitor al Prealuminoasei, Cinstitei, Înfricoşătoarei şi Atotfăcătoarei Treimi. Pentru aceasta, roagă-te acum neîncetat, mijlocitorule al nostru, ca să fim mântuiţi din toate nevoile şi chinurile. Ca să stri­găm ţie: Bucură-te, Acoperământul robilor tăi!

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...