Calendar creștin ortodox, joi, 5 august 2021. Sărbătoare cu cruce neagră. Ce sfânt este prăznuit în această zi

Stan Filon 05.08.2021, 08:09
Calendar creștin ortodox, joi, 5 august 2021. Sărbătoare cu cruce neagră. Ce sfânt este prăznuit în această zi

Calendarul Creștin Ortodox prăznuiește pe data de 5 august pe sfântul Ioan Iacob Hozevitul. Acesta s-a născut pe 23 iulie 1913, în comuna Crainiceni din judeţul Botoşani şi a primit la botez numele Ilie. A rămas orfan de mic de amândoi părinţii şi a fost crescut de bunica, scrie crestinortodox.ro.

Calendar creștin ortodox, joi, 5 august 2021

Ilie a intrat în viața monahală de tânăr, fiind primit de stareţul Nicodim Munteanu, viitorul mitropolit al Moldovei şi apoi al doilea patriarh al României. A devenit bibliotecarul Mănăstirii Neamţ, iar apoi a predat literatura română la seminarul de aici. La 8 aprilie 1936, noul stareţ, arhimandritul Valerie Moglan (viitor arhiereu vicar la Iaşi), l-a tuns pe cel prăznuit de calendarul ortodox în monahism, primind, potrivit pravilei călugăreşti, un nou nume, cel de Ioan.

A plecat în 1936, împreună cu alți doi colegi călugări, spre Țara Sfântă. După doi ani petrecuţi în pustiu, ajunge la Mănăstirea „Sfântul Sava”, unde rămâne timp de opt ani. În anul 1947 este hirotonit preot în Biserica Sfântului Mormânt şi este numit egumen la Schitul românesc cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul“, din Valea Iordanului, pe care îl va conduce până în anul 1952, apoi ajunge la Mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul din Puştiul Hozevei.

Calendar creștin ortodox, joi, 5 august 2021
Calendar creștin ortodox, joi, 5 august 2021

Rugăciunea către sfântul Ioan Iacob Hozevitul

În anul 1953, sfântul Ioan Iacob Hozevitul se retarage într-o peşteră, numită Chilia Sfântă Ana, care ţinea de Mănăstirea „Sf. Gheorghe Hozevitul“. Nu va mai pleca niciodată de aici. După câțiva ani de viață foarte aspră trăită în acea peșteră, sfântul Ioan Iacob Hozevitul trece la cele sfinte, în 1960. Avea doar 47 de ani. A fost înmormântat de Amfilohie, chiar în peștera în care a trăit în ultimii ani.

”Doamne, Dumnezeul nostru,
Cel bogat în îndurări,
Luminează-mi totdeauna
„Pământeştile cărări”!

Mila Ta cea părintească
Îndulceşte viaţa mea,
Dar cutremur mă cuprinde
Că, nevrednic sunt de ea.

Prisoseşte, Doamne Sfinte,
Darul Tău dumnezeesc
Ca să Te cunosc mai bine
Şi mai mult să Te slăvesc!”

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...