Sărbătoare în calendarul ortodox 27 iulie 2021. Ce nu ai voie să faci astăzi

Iancu Andreea, Cristi Ionică 27.07.2021, 12:21
Sărbătoare în calendarul ortodox 27 iulie 2021. Ce nu ai voie să faci astăzi

Data de 27 iulie 2021 anunță o mare sărbătoare în calendarul ortodox. Credincioșii prăznuiesc astăzi un mare sfânt, iar multe tradiții vorbesc despre ce nu ai voie să faci astăzi. Conform obiceiurilor străvechi ale poporului român, ziua în care se sărbătorește acest sfânt trebuie să fie respectată cu sfințenie pentru a nu atrage ghinionul și evenimentele neplăcute asupra ta și a familiei. Iată, deci, ce ar trebui să eviți astăzi.

Zi de sărbătoare în calendarul ortodox. Ce nu ai voie să faci astăzi, 27 iulie 2021

Creștinii ortodocși îl celebrează astăzi pe Sfântul Pantelimon, cunoscut în cultura populară drept “doctorul fără arginți”. Dincolo de obiceiurile străvechi, acest sfânt este unul extrem de important pentru credincioși, având o istorie a vieții demnă de luat în seamă. Conform specialiștilor, Pantoleon, care înseamnă “cel puternic ca un leu”, s-a născut într-o familie păgână bogată, fiind fiul lui Eustorgius din Nicomidia, și al unei mame creștine, Sf. Eubula. Mama sa este și cea care i-a oferit o educație creștină, însă după moartea acesteia el a ajuns să se închine la idoli.

După ce tatăl său l-a trimis la școlile vremii, studiind inclusiv filosofia, Pantoleon a ajuns ucenicul medicului Eufrosinos, de la care a învățat tainele medicinei și apoi a devenit medic al împăratului roman Galerius. Cel care l-a convins că Hristos este cel mai bun medic a fost preotul Ermolae. După această întâlnire, Pantoleon a devenit nu doar vindecător al trupului ci și al sufletului. În plus, el a reușit să îl convertească la creștinism și pe tatăl său, la moartea căruia a rămas cu o avere uriașă. Pentru că a căpătat notorietate după ce și-a împărțit bogăția cu săracii și i-a eliberat pe sclavi, Pantoleon a fost judecat în timpul persecuției anticreștine declanșate în anul 303 de împăratul Dioclețian. Deși a vindecat un paralitic, împăratul a considerat actul drept o vrăjitorie și la condamnat la moarte, deși și-ar fi dorit să îl salveze.

Sărbătoare mare astăzi, 27 iulie 2021, în calendarul ortodox
Sfântul Pantelimon

Legendele din spatele numelui Sfântului Pantelimon

Mai multe legende sunt atribuite acestei perioade din viața Sfântului Pantelimon, care a fost nevoit să îndure chinuri groaznice înainte de a muri. Se spune că Pantoleon a fost ars cu făclii, iar în timpul acesta Hristos i s-a arătat sub chipul bătrânului preot Ermolae care l-a îmbărbătat și i-a vindecat rănile. Ulterior, făcliile au fost stinse. De asemenea, baia de plumb topit în care urma să fie coborât s-a răcit brusc.

O altă legendă spune că trupul său a fost aruncat în mare, după ce i-a fost legată o piatră de el, însă Sfântul Pantelimon nu s-a înecat pentru că piatra a plutit la suprafață. Și sabia cu care ar fi urmat să fie decapitat s-a încovoiat, iar călăii săi s-au convertit. În ciuda faptului că a fost prigonit, Pantoleon i-a cerut lui Dumnezeu să-i ierte pe răufăcătorii lui, motiv pentru care a primit numele de Panteleimon, care înseamnă “cel preamilostiv”. Abia în momentul în care el a plecat capul a putut fi decapitat, însă din rana sa a început să curgă un amestec de sânge și lichid alb, precum laptele.

Obiceiurile care îți aduc ghinion astăzi

Conform tradiției străvechi a românilor, de praznicul Sfântului Pantelimon se consumă preparate din porumb și dovlecei pentru a putea aduna energie pentru întreaga iarnă. Totodată, credincioșii oferă săracilor fructe. Aceeași tradiție populară spune că oamenii nu ar trebui să lucreze astăzi. În caz contrar, aceștia se vor îmbolnăvi de afecțiuni grave și vor avea pagube mari în viața de familie. De asemenea, se spune că atunci când o gospodină toarce la ziua Sfântului Pantelimon va fi pedepsită, murindu-i vaca.

Totodată, Sfântul Pantelimon apără gospodăriile de grindină și le poartă noroc celor care călătoresc. Se spune că cei care cred în el vor scăpa de pagubă, teamă și neliniște în casele lor. Este important însă ca oamenii să îl cinstească prin rugăciuni și să dăruiască săracilor poame, pepeni, dovlecei și porumb.