Meteo, joi, 5 august 2021. ANM a emis noi atenționari! De la caniculă la vijelii. Ce se întâmplă cu vremea în țară

Nicu Stan 05.08.2021, 10:25
Meteo, joi, 5 august 2021. ANM a emis noi atenționari! De la caniculă la vijelii. Ce se întâmplă cu vremea în țară

Meteo, joi, 5 august 2021. Ce temperaturi infernale se vor înregistra. A fost emis cod galben pentru aceste zone. Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie au anunțat pentru astăzi vreme căduroasă, iar instabilitatea atmosferică își va face simțită prezența în multe orașe din țară. Unde își vor face apariția furtunile, vedeți în articolul de mai jos.

Prognoza meteo ANM joi, 5 august. Caniculă și furtuni. În ce zone aerul va deveni irespirabil

UPDATE, ora 10:20. Meteorologii ANM au emis noi avertizări de caniculă și furtuni, valabile pentru toată țara. Astfel, primul cod galben anunţă pentru joi, în sudul şi sud-estul ţării, disconfort termic ridicat şi caniculă. De asemenea, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa între 34 şi 38 de grade Celsius.

În plus, ANM a emis și avertizare cod portocaliu de furtuni, începând de joi ora 12.00 până vineri ora 6.00, şi anunţă vijelii puternice, grindină de medii şi mari dimensiuni şi averse torenţiale în toată România, cu excepţia judeţelor Tulcea şi Constanţa.

Caniculă și furtuni

Prognoza meteo ANM pentru ziua de joi, 5 august 2021 arată că ne vom confrunta cu temperaturi infernale. De altfel, Administrația Națională de Meteorologie a emis cod galben de caniculă pentru mai multe zone din țară.

Conform prognozei ANM, joi, 5 august, vremea se va menține caldă, iar instabilitatea atmosferică își va face simțită prezența în multe zone din teritoriu.

Meteorologii au anuntat o zi caniculara
Meteorologii au anuntat o zi caniculara

Unde va fi caniculă

Astfel, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a teritoriului, în Oltenia şi Muntenia va fi caniculă, iar disconfortul termic se va accentua şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în jumătatea de sud-est a țării, precum şi pe arii restrânse în restul României.

În acelaşi timp, potrivit meteorologilor ANM, va creşte şi gradul de instabilitate atmosferică, la început în vest, apoi şi în celelalte regiuni ale teritoriului.

În ce zone din țară va ploua

Astfel, se vor înregistra perioade cu înnorări accentuate, intensificări ale vântului ce vor depăşi 70-80 de kilometri la oră, frecvente descărcări electrice, ploi torenţiale, iar pe alocuri vor fi vijelii însoțite de grindină, mai arată prognoza ANM.

De asemenea, de miercuri până joi dimineață, vremea va fi extrem de călduroasă, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Care sunt temperaturile maxime

În plus, cerul va fi variabil, însă după-amiaza și seara crește probabilitatea pentru fenomene specifice instabilității atmosferice. Temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 33 de grade Celsius, în timp ce temperaturile minime vor oscila între 19-22 de grade Celsius.

După caniculă, în Capitală, se anunță vreme răcoroasă, arată prognoza specială pentru București, emisă de meteorologii ANM.

Ce temperaturi vor fi în marile orașe

Cluj Napoca – 29 grade

Miercurea Ciuc – 31 grade

Iași – 32 de grade

Timișoara – 31 de grade

Sibiu – 32 grade

Drobeta – 36 grade

Brașov – 32 grade

Galați – 34 de grade

Craiova – 39 de grade

București – 39 de grade

Constanța – 30 grade

Baia Mare – 30 de grade

Oradea – 31 de grade

Suceava – 31 grade

Vremea se va răci în următoarele zile

Nu în ultimul rând, pentru începutul lunii august 2021, meteorologii anunță cantități însemnate de precipitații, precum și răcirea bruscă a vremii în toată țara.

Astfel, în zilele de 5 şi 6 august ploile vor fi frecvente şi posibil însemnate cantitativ, iar în rest se vor semnala local fenomene asociate instabilităţii atmosferice, ploi, vijeli, însoțite de descărăcări electrice.