Călătoriile cu trenul, gratuite într-o țară din Europa. Este una dintre destinațiile preferate ale românilor

Ana Anitoiu 15.07.2022, 08:05
Călătoriile cu trenul, gratuite într-o țară din Europa. Este una dintre destinațiile preferate ale românilor

Călătoriile cu trenul sunt gratuite într-o țară din Europa ce se numără printre destinațiile preferate ale românilor. Guvernul a anunțat că această măsură va intra în vigoare la data de 1 septembrie și se va aplica până la sfârșitul acestui an, pe anumite rute.

Ce călătorii cu trenul vor fi gratuite într-o țară europeană

Măsura se referă la acordarea gratuității complete a transportului de călători cu trenurile operate de compania de stat pe unele rute. Aceasta a fost adoptată de Guvern după ce prețul biletelor a fost redus la jumătate, în contextul creșterii rapide a inflației, alimentată de scumpirea energiei.

Călătoriile gratuite cu trenul vor fi acordate de la 1 septembrie în Spania. De la începutul toamnei, pasagerii trenurilor companiei feroviare Renfe vor putea călători fără să plătească pe cele mai multe destinații curente.

Calatoriile cu trenul, gratuite intr-o tara din Europa
Calatoriile cu trenul, gratuite intr-o tara din Europa. Foto: unsplash.com

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a precizat că este vorba despre biletele cu mai multe călătorii cu trenurile Cercanias, Rodalies și Media Distancia, ce asigură transportul spre destinații locale sau pe distanță medie. Pe de altă parte, se vor taxa în continuare biletele cu o singură călătorie sau cele pentru călătoriile pe distanțe lungi.

„Această măsură încurajează utilizarea maximă a acestui tip de transport public, pentru a garanta nevoile zilnice de navetă cu mijloace de transport sigure, fiabile, confortabile și sustenabile, în contextul extraordinar al creșterilor susținute ale prețurilor la energie și carburanți”, a transmis Ministerul spaniol al Transporturilor.

Ce alte țări au tăiat tarifele în transportul public

În contextul crizei prețurilor la energie, Spania nu este singura țară din Europa în care a fost luată decizia de a fi tăiate tarifele în transportul public. În Germania a fost lansat, luna trecută, un bilet ce costă 9 euro și permite călătorii nelimitate, locale sau regionale, cu mijloacele de transport public în toată țara. Măsura va rămâne în vigoare până la finalul lunii august.

De asemenea, Austria a introdus, încă de la sfârșitul anului trecut, așa-numitul bilet „climatic” cu reducere, ce este valabil pe toate mijloacele de transport în comun din țară. Obiectivul urmărit de guvernul austriac cu această măsură a fost să-i încurajeze pe locuitori să reducă numărul călătoriilor cu mașinile personale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...