ALDE a ieșit oficial de la guvernare, dar PSD știe că nu poate guverna singur. Viorica Dăncilă joacă tare și încearcă să racoleze parlamentari de la ALDE. Premierul a identificat și prețul cu care pot fi convinși aceștia să-l trădeze pe Călin Popescu Tăriceanu.
PSD știe că nu poate guverna singur. Știe, de asemenea, că n-are mari șanse nici la un eventual vot privind restructurarea Guvernului. Zilele trecute, Dăncilă spunea că va merge în Parlament cu o nouă formulă de echipă guvernamentală.
Nu se decisese dacă e vorba de o remaniere sau de o restructurare. Acum, se pare că PSD a decis să nu mai meargă pe procedurile de urmat în aceste situații și să încerce să-și apere interesele (și guvernarea) cu orice preț.
Așa că a decis să racoleze parlamentari de la ALDE, potrivit unor surse citate de Adevărul. Și, cu puțin noroc, poate evită să treacă prin Parlament.
Viorica Dăncilă s-a decis să joace dur după retragerea ALDE de la guvernare și se pare că ar fi reușit să convingă câțiva parlamentari ALDE să ocupe funcțiile de miniștri rămase vacante după demisia colegilor lor.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Premierul i-ar fi convins pe Grațiela Gavrilescu, Ionuț Sibinescu și Marian Cucșa să ocupe portofoliile de la Energie, Mediu și Relația cu Parlamentul. De remarcat că unul dintre parlamentarii ALDE care ar fi fost convinși să-l trădeze pe Tăriceanu este Grațiela Gavrilescu.
Adică aceeași persoană care a demisionat din funcția de ministru al ALDE ca să plece, odată cu partidul, de la guvernare. Și acum s-ar fi răzgândit.
De fapt, premierul Dăncilă urmărește să nu mai fie nevoită să meargă în Parlament, acolo unde PSD nu mai are majoritate, și să trimită cele trei noi propuneri direct la președintele Klaus Iohannis. Astfel, s-ar putea considera că ALDE a ieșit de la guvernare, dar, de fapt, e tot acolo.
Numai că președintele ar putea refuza, din nou, aceste propuneri. În această situație, spun același surse, e posibil ca premierul să îndemne Opoziția să depună o moțiune de cenzură și să accepte rezultatul acesteia.
La nivel declarativ, premierul Viorica Dăncilă vrea să creeze impresia că deține puterea și că poate să gestioneze această criză. Dă ca exemplu votul dat de Senat, marți, în urma căruia Teodor Meleșcanu a fost ales președinte al Senatului.
„Votul de astăzi certifică faptul că PSD are în continuare majoritate în Parlament și că, așa cum am spus și aseară, avem curajul și încrederea să venim la vot cu un nou guvern. Am ales să îl sprijinim pe domnul Meleșcanu pentru a ne reconfirma buna-credință și asumarea programului de guvernare cu care am pornit în 2016, precum și respectul față de cei care au preferat să nu fugă de responsabilități. Ieșirea de la guvernare a fost luată de un grup restrâns din ALDE, iar votul de astăzi – precum și dorința domnului Meleșcanu și a altor colegi de menținere a acestei guvernări – confirmă faptul că sunt mulți oameni responsabili în acest partid care respectă angajamentul pe care ni l-am luat, împreună, în fața oamenilor”, a scris Viorica Dăncilă pe Facebook.