Viorica Dăncilă, vizită în SUA: cu cine se întâlnește premierul și cum caută să-și spele imaginea din țară

Ciprian Ioana 23.09.2019, 14:47
Viorica Dăncilă, vizită în SUA: cu cine se întâlnește premierul și cum caută să-și spele imaginea din țară

Premierul Viorica Dăncilă a început, luni, o vizită oficială în Statele Unite. Până pe 29 septembrie, are programate mai multe întâlniri cu oficiali americani, mai mari sau mai mici ca rang, dar și interviuri pentru publicații străine, în urma cărora speră să-și spele imaginea.

Viorica Dăncilă a plecat în Statele Unite duminică, 22 septembrie. Primele întâlniri sunt programate luni, 23 septembrie, când șefa Guvernului se va întâlni cu primarul orașului Jersey, dar și cu reprezentanți ai Băncii Mondiale și ai Comitetului american al evreilor.

Este a doua vizită oficială a Vioricăi Dăncilă în SUA. La precedenta, a reușit să declanșeze un scandal diplomatic, după ce a vorbit despre mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Viorica Dăncilă, vizită în SUA: cum caută să-și spele imaginea

Cum încearcă politicienii români să câștige o imagine bună de pe urma crimelor din Caracal. Zic că-s alături de rudele victimelor, dar sunt atât de departe

După ce se va întâlni cu primarul orașului Jersey, Viorica Dăncilă va discuta și cu Ezra Friedlander, președintele Comisiei de Comemorare a Acordului de Pace de la Camp David între Egipt și Israel și apoi se va întâlni cu conducerea Băncii Mondiale.

Alături de premier în SUA se află și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, așadar ar fi de așteptat semnarea unor memorandumuri privind investiții în România. Asta se dorește. În realitea, e mult mai greu.

Americanii nu au uitat că legea offshore, cea care a pus bețe în roate petroliștilor din Marea Neagră, a alungat Exxon din România. Dăncilă și Teodorovici ar putea încerca să dreagă busuiocul, mai ales că legea cu pricina a fost, între timp, modificată, fiind relaxate condițiile.

Viorica Dăncilă, interviuri în presa americană

viorica dancila psd congres
Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul are programate și câteva interviuri în publicații cunoscute precum Wall Street Journal sau New York Times. Sunt publicații care au scris despre criza guvernamentală de la București și care au corespondenți care urmăresc atent evenimentele de la București.

Viorica Dăncilă ar putea încerca, așadar, să-și spele imaginea, mai ales că una dintre publicațiile menționate, NYT, a scris recent despre scena politică de la București.

„Românii sunt conștienți de problemele cu corupția, nu întâmplător, liderul celui mai mare partid din România și cel mai puternic politician, Liviu Dragnea, se află în închisoare pentru abuz de putere. Sunt însă și argumente că România a făcut pași importanți în lupta împotriva corupției, iar aderarea la spațiul Schengen nu ar trebui să depindă doar de corupție”, notează New York Times

Principalul obiectiv al șefei Guvernului rămâne, însă, o întâlnire cu un oficial de rang înalt de la Washington, ceea ce a și obținut. Șefa Executivului va avea o întrevedere cu vicepreşedintele american Mike Pence.

Dăncilă speră ca această întâlnire cu numărul 2 din SUA să-i asigure un „boost” de imagine, chiar înainte de prezidențialele din noiembrie.

Există, însă, suspiciuni că întâlnirea ar fi fost aranjată printr-un contract de tip lobby, așa cum a făcut și Liviu Dragnea în trecut, fotografiat peste masa lui Donald Trump.

Urmăriți Impact.ro și pe