Buzunarul secret pe care îl au toți blugii. Unde este localizat, puțini își dau seama de existența lui

Ioana Bucur 18.02.2022, 14:48
Buzunarul secret pe care îl au toți blugii. Unde este localizat, puțini își dau seama de existența lui

Creați în 1871 și înregistrați oficial în 1873, sunt purtați de aproape 150 de ani de oamenii din întreaga lume. Însă chiar și după aproape două secole de existență, încă au unele secrete. Cea mai cunoscută companie din lume, cea care poartă chiar numele unuia dintre inventatorii acestui articol vestimentar, a explicat care este buzunarul secret pe care îl au toți blugii, unde este localizat și pentru ce a fost gândit.

Au apărut, oficial, în 1873

Românii le spun blugi, englezii – blue jeans, spaniolii – vaqueros sau tejanos, francezii – jean sau jeans, danezii – cowboybukser, chinezii – niuzaiku, iar lista poate continua. Sunt nelipsiți din garderoba fiecăruia, de la mic la mare, bărbați sau femei, bogați sau săraci. Comozi, rezistenți, sunt parte din viața noastră.

Povestea blugilor Levi Strauss începe, oficial, în 1873, când Levi Strauss și Jacob Davis și-au brevetat creația. Pentru că erau ieftini și foarte rezistenți, au ajuns în scurt timp foarte populari și în rândul imigranților sosiți în S.U.A., minerilor și celor care lucrau la ferme.

În anii ’50, au devenit populari și în rândul tinerilor de la orașe care, la fel ca și acum, erau dornici să se îmbrace precum marile staruri. Vedetele acelor vremuri erau James Dean, Marlon Brando și Elvis Presley.

În 2022, sunt piese de rezistență în garderoba oamenilor, însă au un secret pe care puțini îl cunosc. Reprezentanții companiei Levi Strauss au dezvăluit la ce folosește buzunarul secret pe care îl au toți blugii.

Buzunarul secret pe care il au toti blugii. Unde este localizat, putini isi dau seama de existenta lui

De ce a fost creat buzunarul secret pe care îl au toți blugii

Inițial, era denumit „buzunar de ceas” fiind creat tocmai pentru păstrearea și protejarea ceasului de buzunar.

„Primii jeanşi aveau patru buzunare, două în spate, unul lateral şi unul în faţă, plus încă unul mic, foarte comun în acea vreme (…) Buzunarul extra a fost păstrat în vremea noastră pentru a ţine chei, monede sau alte lucruri mici.”

Originile sale merg departe în secolul XIX, când vestiţii „cowboys” foloseau ceasul cu lanţ pe care obişnuiau să-l ţină la brâu. Odată cu apariția ceasului de mână şi a altor dispozitive electronice, acest buzunar a ajuns să fie folosit pentru monede sau alte obiecte de mici dimensiuni.

Anii au trecut, însă câteva detalii au rămas neschimbate: cusătura dublă (folosită în secolul XIX pentru a conferi rezistenţă pantalonilor la călărie) cusătura specială între picioare (cusută conştiincios ca să reziste) şi firul de aţă de culoare galbenă, folosit de asemenea la buzunare şi tiv.

Explicațiile au venit ca reacție la numărul surprinzător de mare de persoane care au vrut să afle „care este rostul” celui de-al cincilea buzunar de la pantaloni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...