Bursele mondiale, la un pas de minimul ultimilor doi ani. „Ne îndreptăm spre o recesiune economică serioasă”

Andrei Dumitrescu 11.10.2022, 13:41
Bursele mondiale, la un pas de minimul ultimilor doi ani. „Ne îndreptăm spre o recesiune economică serioasă”

Bursele mondiale s-au îndreptat marți spre cele mai scăzute niveluri din ultimii aproape doi ani, sentimentul fiind îngreunat de neliniștea provocată de creșterea rapidă a ratelor dobânzilor, de o escaladare a războiului din Ucraina și de intensificarea măsurilor împotriva pandemiei în China.

A existat un răgaz modest pentru piața britanică de obligațiuni, care a fost lovită, după ce Banca Angliei a declarat că va începe să cumpere datorii legate de inflație.

Acțiunile europene au deschis în general în scădere. Indicele MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific în afara Japoniei a scăzut cu aproape 2%, ajungând la cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2020, producătorii de cipuri și acțiunile tehnologice din China fiind afectate de restricțiile americane la export menite să afecteze dezvoltarea tehnologiei chineze.

„Ne îndreptăm spre o recesiune economică serioasă”

Wall Street a fost predispus să deschidă în scădere, judecând după tranzacțiile cu contractele futures pe acțiuni americane. Iar indicele bursier mondial MSCI a scăzut cu 0,5% – revenind spre minimele de aproximativ doi ani atinse săptămâna trecută.

„Ne îndreptăm spre o recesiune economică serioasă, iar băncile centrale își înăspresc politica, ceea ce reprezintă o combinație proastă pentru piețe”, a declarat economistul-șef al Berenberg, Holger Schmieding. „Când vor începe piețele să privească dincolo de această situație? Următoarele două luni ar putea fi în continuare dificile”.

Acțiunile de pe piețele emergente au atins cel mai scăzut nivel din aprilie 2020 și sunt pe cale să înregistreze o cădere de aproape 30% de la începutul anului până în prezent, cel mai prost an de la criza financiară globală din 2008.

Exacerbarea îngrijorărilor legate de creșterea globală a fost o știre din China, potrivit căreia Shanghai și alte orașe chineze mari au intensificat testele pentru COVID-19, pe măsură ce infecțiile cresc, unele autorități locale închizând în grabă școli, locuri de divertisment și locuri turistice.

Randamentele obligațiunilor guvernamentale britanice sau gilt au scăzut ușor, după ce luni au crescut vertiginos, ca urmare a ultimelor eforturi ale BoE de a susține piața de obligațiuni afectată.

Inflația este încăpățânată

Invocând un „risc semnificativ” pentru stabilitatea financiară, BoE a declarat că va cumpăra până la 5 miliarde de lire sterline de datorie indexată pe zi începând de marți și până la sfârșitul săptămânii.

Obligațiunile la nivel mondial au fost afectate de prăbușirea titlurilor de stat, împingând chiar și randamentele titlurilor de trezorerie americane în creștere bruscă, din cauza temerilor că fondurile de pensii au fost forțate să vândă activele.

Randamentele titlurilor de trezorerie s-au retras alături de cele ale colegilor din Marea Britanie în urma anunțului BoE, dar randamentele pe 10 ani au fost în continuare cu aproximativ 7 puncte de bază mai mari, la aproximativ 3,95%.

Pe fundalul crizei de pe piața obligațiunilor se află rate ale dobânzii tot mai ridicate. Nervii sunt întinși înainte de publicarea joi a datelor privind inflația din SUA, care ar putea pregăti terenul pentru o nouă majorare importantă a dobânzii de către Rezerva Federală în noiembrie.

Inflația este încăpățânată, iar Fed trebuie să meargă mai departe, mai presus de ceea ce așteaptă piața”, a declarat Tai Hui, strateg șef de piață pentru Asia-Pacific la J.P. Morgan Asset Management.

Prețul contractelor futures arată că traderii sunt poziționați pentru o șansă de aproximativ 90% pentru o majorare de 75 de puncte de bază a Fed luna viitoare și pentru ca rata fondurilor Fed să ajungă la 4,5% până în februarie și să rămână acolo în cea mai mare parte a anului 2023.

Această perspectivă face ca dolarul să se îndrepte spre maximele de etapă pe care le-a atins luna trecută.

Dolarul australian a scăzut la un minim al ultimilor 2 ani și jumătate, de aproximativ 0,6248 dolari, iar dolarul kiwi a atins un minim de 0,5536 dolari.

Euro a crescut cu 0,12%, până la 0,9718 dolari, iar lira sterlină a recuperat teren pentru a se tranzacționa fără variații în cursul zilei la 1,1049 dolari.

Yenul japonez, la 145,51 pentru un dolar, a fost la mică distanță de nivelul care a determinat un sprijin oficial în urmă cu câteva săptămâni.

Ministrul japonez de finanțe, Shunichi Suzuki, a declarat că Statele Unite au dat dovadă de înțelegere „într-o anumită măsură” cu privire la intervenția de luna trecută a Tokyo pe piața valutară, oferind primul indiciu public al Japoniei privind sprijinul SUA pentru această mișcare.

Țițeiul Brent a scăzut cu 1,61%, la 94,61 dolari pe baril. Aurul a rămas stabil la 1.668 dolari pe uncie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...