Vești bune pentru olimpici. Sorin Câmpeanu: „Aveam un sistem ridicol de recunoaștere la nivel național”

Gabriela del Pupo 26.05.2022, 14:17
Vești bune pentru olimpici. Sorin Câmpeanu: „Aveam un sistem ridicol de recunoaștere la nivel național”

Guvernul a decis prin Ordonanță de Urgență să mărească premiile acordate celor care se remarcă la olimpiadele de nivel național. Dacă la nivel internațional remunerația pentru o astfel de performanță era echitabilă, la nivel național suma era demnă de un „sistem ridicol” după cum a catalogat chiar ministrul Educației fondurile care se alocau.

„Este un pachet de masuri care pregătește legislația care va face România Educată operațională”

Premiile naționale porneau de la o sumă modică de 65 de lei, în timp ce pentru o participare internațională se ajungea și la peste 12.000 de lei pe lună. Măsurile luate de Guvern astăzi vin să aducă un plus de echitate la acest sistem care promova performanța doar în competițiile externe.

„În Ordonanța de Urgență adoptată astăzi de Guvernul României sunt o serie de măsuri foarte importante pentru învățământul preuniversitar dar și pentru învățământul universitar. Este un pachet de masuri care pregătește legislația care va face „România Educată” operațională. Este vorba în primul rând despre recunoașterea performanței elevilor români. În acest sens au fost adoptate patru măsuri pentru recunoașterea performanței.

În primul rând, în contextul în care valoarea premiilor pentru participarea la olimpiade internaționale, cu etape internaționale, ajunge până la 12.550 de lei premiul I, fiind peste 4000 de lei mențiune, pentru etapa regională premiul I este 4400 de lei, fiind peste 2500 de lei mențiunea, aveam un sistem ridicol de recunoaștere la nivel național. La nivel internațional lucrurile sunt în regulă. Dar premii naționale care să pornească de la 65 de lei și să se oprească la 150 de lei pentru un elev care a fost primul în țară la o olimpiadă, au fost considerate ridicole de către Guvern, pe bună dreptate.

Pe cale de consecință, premiul I va fi 1000 de lei, premiul II 700 de lei, premiul III 500 de lei iar mențiunea 300 de lei. Este o primă măsură, o a doua măsură foarte importantă, pentru participarea la olimpiade naționale, Guvernul a dublat astăzi alocația pentru cazare și masă pentru fiecare participant la olimpiade naționale. Și vă anunț că în medie sunt 20.000 de participanți, elevi și profesori” a declarat Sorin Câmpeanu.

Foto ziaruldeiasi

După scandalul condițiilor de cazare de la olimpiadă Guvernul ia măsuri

Elevii s-au plâns în această primăvară de condițiile de cazare sau transport la olimpiadele naționale de la Timișoara sau Ploiești. Guvernul decide prin această ordonanță de urgență să mărească fondurile alocate pentru astfel de evenimente.

„Dublarea de la 100 la 200 de lei pe zi, alocație, doar alocație, înseamnă că, luând în calcul numărul de beneficiari, alocația zilnică, luând în calcul numărul de elevi și profesori este de 20.000. Este pentru prima oară când participarea la olimpiade internaționale este recunoscută indiferent de școala de unde provine. Pentru prima oară în școlile private. Sunt elevi care reprezintă România, sunt elevi care merită recunoașterea statului pentru nivelul la care reprezintă România, indiferent că provin din învățământul universitar de stat sau provin din învățământul particular.

O a patra măsură este crearea cadrului legal pentru ca autoritățile locale, dincolo de resursele de la buget care vor fi alocate, vor avea posibilitatea să contribuie la creșterea acestor premii.” a mai spus ministrul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...