EXCLUSIV

Burse mai mari pentru elevi prevăzute în noua lege a educației. Primarii nu au fost consultați, dar se întâlnesc la Guvern cu ministrul azi

Gabriela del Pupo 29.08.2022, 15:30
Burse mai mari pentru elevi prevăzute în noua lege a educației. Primarii nu au fost consultați, dar se întâlnesc la Guvern cu ministrul azi

Ministrul Educației Sorin Câmpeanu a fost chemat de urgență la Guvern pentru a discuta cu membrii administrațiilor locale despre mai multe prevederi din mult controversata Lege a Educației. Primarii se tem că nu vor putea acoperi toate cheltuielile legate de măriri de burse și alte elemente stipulate în lege. Cum s-a întâmplat și cu alte aspecte ale modificărilor legislative, se invocă faptul că nu au fost consultări înainte de a se decide o alocare de fonduri suplimentară neprevăzută în buget.

„Motiv de panică nu este, dacă bursele reflectă și valoarea actului educațional”

Impact.ro a stat de vorbă cu Mihai Chirica, primarul Iașiului și cu fostul viceprimar al Capitalei, Aurelian Bădulescu pentru a afla ce consecințe poate avea o astfel de mărire. Prima surpriză a fost să aflăm că nu au avut loc consultări înainte de propuneri. În contextul crizei energetice nu ne putem aștepta ca Unitățile Administrativ Teritoriale să beneficieze de fonduri suficiente cu actualele alocări bugetate.

„Ne vom vedea azi și cu domnia sa. Motiv de panică nu este, dacă bursele reflectă și valoarea actului educațional. Volumul burselor trebuie să crească, mai ales la sate acolo unde este un raport de subfinațare pentru a păstra cât mai mult din orele de curs. Trebuie ca aceste creșteri să se facă pe măsura putinței, sunt localități care nu își permit să plătească nici curentul de la stâlpii de luminat public, cu atât mai puțin le poți cere alocări în plus. În funcție de numărul de elevi propuși de fiecare Consiliu de Administrație al fiecărei școli din localitatea respectivă, și tot legea spune pe măsura posibilităților, trebuie să te poți mișca într-un buget”, spune Mihai Chirica, primarul Iașiului.

Veste bună pentru elevi. Bursele vor creşte

„Nu a existat o discuție referitoare la o astfel de inițiativă”

Marile metropole atrag și cei mai inteligenți elevi și studenți. Provocarea este cu atât mai mare, cu cât departajarea este foarte dificil de realizat în lipsa unei infrastructuri în domeniul educației. Lucrând doar cu mijloace rudimentare, măsura recompensării poate fi privită drept una pripită. Chiar ministrul Câmpeanu este cel ce a decis ridicarea baremului de la care se acordă burse elevilor.

„Nu a existat o discuție referitoare la o astfel de inițiativă. Noi ne-am bucura dacă s-ar întâmpla, mai ales că actuala coaliție PNL-PSD va tăia de săptămâna viitoare stimultentele pentru tineri. Este o chestiune de noutate pe care v-o spun acum. Nu știu dacă sunt prevăzuți bani în buget. Normal ar fi fost să se prezinte o analiză pe bugetul Capitalei. Nu a existat această consultare”, spune Aurelian Bădulescu, fostul viceprimar al Capitalei.

Declic a strâns 26.000 de semnături, cele mai multe din mediul academic, pentru a opri modificările propuse de Ministerul Educației.

„Proiectele de lege, care sunt o colecție nesfârșită de măsuri administrative, conțin numeroase prevederi haotice care, puse în aplicare, vor crea blocaje în sistemul școlar, forțând astfel încă din prima clipă adoptarea de amendamente la aceste legi”, se arată în textul petiției. 

Cristina Stroe și Damian Drăghici, despre Te cunosc de undeva
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...