EXCLUSIV

Autoritățile spun că trebuie redus consumul de apă. Aurelian Bădulescu: „Cei care fac serviciile de salubritate își iau resursa din Dâmbovița sau din lacuri”

Gabriela del Pupo 28.07.2022, 16:40
Autoritățile spun că trebuie redus consumul de apă. Aurelian Bădulescu: „Cei care fac serviciile de salubritate își iau resursa din Dâmbovița sau din lacuri”

În plină criză cauzată de secetă autoritățile au decis să stopeze irigațiile, să reducă orele în care se furnizează apă curentă în unele orașe sau să îndemne la limitarea consumului de apă în general. Însă sunt și alte soluții pentru a face ca seceta să nu se dovedească o provocare extrem de greu de depășit. Firmele de salubrizare care încă spală străzile așteaptă însă un comunicat oficial. Reprezentanții primăriei Sectorului 4 spun că firma de salubritate trebuie să respecte un contract cu prevederi clare. Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu este de părere că soluția este în mâna prefectului.

„Prefectul trebuie să facă o adresă către toți furnizorii de servicii”

Aurelian Bădulescu spune că primăriile nu pot interveni în astfel de situații. Doar prefectul în colaborare cu instituțiile abilitate pot decide dacă se impune restricționarea activității unor prestatori de servicii în măsura în care acest lucru este posibil.

„Prefectul trebuie să facă o adresă către toți furnizorii de servicii care au un consum sporit de apă în această perioadă și să recomande cât consideră dumnealui în funcție de ce îi furnizează ApaNova, în sensul în care răspunde de debitul de consum, iar Apele Române, pentru că cei care fac serviciile de salubritate își iau resursa din Dâmbovița sau din lacuri din București. Dacă există comunicare între prefect și Apele Române și Apa Nova raportat la această chestiune emite acest tip de avertizare.

Dacă nu este aliniere a instituției prefectului la nivelul municipiului București care să fie sinergică și contemporană cu ceea ce recomandă Guvernul, înseamnă că nu sunt probleme de debite la nivelul Capitalei, așa se poate traduce acest lucru. Eu încerc să fiu elegant și să vă explic care este mecanismul. În astfel de situații se merge pe principiul reprezentantului Guvernului în teritoriu, trebuie să preia avertizarea și să o proceseze.” spune viceprimarul Capitalei.

Care sunt obligațiile contractuale ale firmei de salubritate?

Impact.ro a făcut o solicitare către ROSAL în care a cerut un punct de vedere în ceea ce privește gradul de independență în luarea unor decizii ce țin de obligațiile contractuale pe care o firmă le are față de primării. Reprezentanții firmei spun că nu se pot găsi soluții alternative în ceea ce privește spălatul străzilor dar au reluat informația precizată și de Primărie că în acest proces nu se folosește apă potabilă.

  1. Activitățile de spălat, stropit si de măturat mecanizat sunt efectuate în mod obligatoriu cu folosința apei menajere, neexistând o altă posibilitate de înlocuire a acesteia;
  2. Activitățile arătate mai sus, sunt activități de esența serviciului de salubritate stradală, fiecare dintre acestea având frecvențe de lucru obligatorii menite să combată o eventuală stare de insalubritate sau să combată o stare de necesitate survenită din lipsa curațeniei stradale;
  3. Frecvențele de lucru menționate ale activităților arătate sunt obligatorii si nerealizarea acestora poate conduce la rezilierea contractului, fapt pe care societatea noastră dorește sa îl evite;
  4. Până în prezent nu a fost comunicată o stare de urgență cauzată de secetă la nivelul Mun. București, drept urmare activitățile de salubritate se desfășoară în mod normal conform programelor de lucru agreata cu Primăria Sectorului 4;
Foto: impact.ro

Pentru uz industrial și marile companii ar putea lua măsuri

Cel mai simplu pentru marile orașe în acest moment ar fi să se reducă debitul dar fluxul să rămână constant pe tot parcursul zilei.  Impact.ro a stat de vorbă cu fizicianul Sivliu Gurlui care spune că tehnic soluțiile sunt facile și nu trebuie apelat la întreruperea furnizării apei potabile. Pentru industrie nu este necesar ca necesarul de apă să fie de cea mai bună calitate, dacă pentru consum casnic factorii poluanți nu pot fi acceptați pentru irigații se poate face un compromis și se poate recicla apa deja folosită în gospodărie.

„Absolut că se poate face, dar este pentru uz industrial acea apă. Reciclarea apei uzate așa se numește. Eu cred că cei de la rețeaua de apă cunosc care sunt punctele cele mai sensibile, unde presiunea este cea mai joasă. Acel senzor controlează presiunea pe tot orașul. Apa colectată de la instalațiile, clădirile mari care au climatizare, este o altă soluție. Apa se condesează pe radiator și iese afară, un volum atât de mare se poate recupera, nu este de neglijat. Nu știu când România se va trezi. Există o cantitate foarte mare de apă în atmosferă și se poate recupera foarte ușor. Zeci de tone la o singură instalație pe zi.”

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...