Ce să nu faci de Buna Vestire 2023. Greșeala pe care să o eviți când ieși din casă pe 25 martie

Cazacu Alexandru 24.03.2023, 13:50
Ce să nu faci de Buna Vestire 2023. Greșeala pe care să o eviți când ieși din casă pe 25 martie

Finele lunii martie vine cu una dintre cele mai importante sărbători creștine. Mai exact, pe 25 martie, creștinii ortodocși celebrează Buna Vestire, sărbătoare ce amintește de momentul în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare Maria că va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Românii au mai multe tradiții, superstiții și obiceiuri pe care le respectă în această zi. Ce să nu faci de Buna Vestire 2023, poți afla în continuare.

Dezlegare la pește pe 25 martie

În fiecare an, la data de 25 martie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Buna Vestire, una dintre cele mai importante sărbători ale primăverii. Blagoveștenia, cum mai este denumită această sărbătoare, cade în Postul Paștelui, însă cei care au decis să postească au dezlegare la pește.

La fel ca și în alte zile de sărbătoare, românii au mai multe tradiții și obiceiuri de Buna Vestire, iar acestea sunt respectate cu strictețe de toți credincioșii. Iată ce nu e bine să faci de Buna Vestire 2023.

Ce nu este bine să faci de Buna Vestire

Se spune că nu trebuie să te cerți cu nimeni pe 25 martie, când se sărbătorește Buna Vestire. Aceasta este o zi a veștilor bune, așa că persoanele care se ceartă nu se vor mai înțelege deloc pe tot parcursul anului.

Sărbătoarea Blagoveșteniei este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox. Așadar, pe 25 martie nu se spală, nu se calcă și nici nu se fac alte treburi prin gospodărie. În schimb, în această zi se merge la biserică și se citesc rugăciuni adresate Sfintei Fecioare Născătoare de Dumnezeu.

Potrivit credințelor populare, nu este bine să ieși din casă flămând sau fără bani în buzunar de Buna Vestire. Cei care pleacă de acasă flămânzi vor fi lipsiți de vlagă pe tot parcursul anului, iar norocul îl va ocoli.

De Buna Vestire nu trebuie să uităm să ne rugăm Sfintei Fecioare Maria și nu este bine să îi neglijăm pe cei nevoiași.

În popor, Buna Vestire mai este cunoscută și sub denumirea de Ziua Cucului. Se spune că nu e bine să asculți cântecul acestei păsări dacă porți aceleași haine pe care le-ai purtat și ieri. Nici să cauți păsările de ouă sau să pui ouă sub cloșcă nu e bine de Buna Vestire.

De Blagoveștenie nu este bine nici să dormi până târziu, pentru că vei fi somnoros tot anul.

Ce să nu faci de Buna Vestire
Ce să nu faci de Buna Vestire

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire

Acum că știi ce să nu faci de Buna Vestire 2023, iată și câteva dintre cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri respectate pe 25 martie.

În unele zone din România există obiceiul ca de Buna Vestire să se numere de câte ori își cântă cucul numele. Potrivit unei superstiții, numărul descoperit ne poate dezvălui câți ani mai avem de trăit.

În alte locuri, craca pe care a cântat cucul de Buna Vestire este tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor nemăritate. Se spune că astfel ele nu vor fi ocolite de flăcăi.

De Blagoveștenie, oamenii de pe la sate aprind un foc în curte, iar lângă acesta așază vase cu apă, pâine și sare. Se crede că îngerii vor veni la foc să se încălzească și să își potolească foamea și setea, iar gospodăria va fi protejată de rele.

25 martie este prima zi cu dezlegare la pește din Postul Paștelui, așa că este bine ca în această zi să se mănânce pește. Se spune că cei ce mănâncă acest aliment vor trece prin viață la fel de ușor ca peștele prin apă.

Potrivit unui alt obicei, de Buna Vestire este bine să punem pe pragul casei apă, pâine și sare. Făcând acest lucru, îngerii vor veni să se hrănească și vor veghea asupra casei tot restul anului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...