La finalul lunii martie, creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire, una dintre cele mai importante sărbători ale primăverii. Această sărbătoare mai este cunoscută și ca Blagoveștenia sau Ziua Cucului, iar în calendarul creștin-ortodox este marcată cu cruce roșie. Pe ce dată pică Buna Vestire 2023 și care este semnificația sărbătorii, puteți afla în continuare.
Buna Vestire, una dintre cele mai importante sărbători creștine, este celebrată în fiecare an la data de 25 martie. Blagoveștenia, cum mai este ea numită, ne aduce aminte aminte de momentul în care Arhanghelul Gavriil a dat de veste Fecioarei Maria că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.
Buna Vestire este celebrată la 25 martie, cu nouă luni înainte de Sărbătoarea Nașterii Domnului, pentru în această zi are loc zămislirea Pruncului Sfânt în pântecele Maicii Domnului. Așadar, sărbătoarea marchează și începutul perioadei de 9 luni de sarcină a Sfintei Fecioare.
Potrivit scrierilor religioase, îngerul Domnului i-a spus Fecioarei Maria: „Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine!” (Luca 1, 28). De menționat este faptul că, temeiul scripturistic al acestei sărbători se găsește în primul capitol al Evangheliei după Luca:
„Nu te teme, Marie, că ai aflat har la Dumnezeu. Și, iată, vei lua în pântece și vei naște fiu și vei chema numele lui – Iisus. Acesta va fi mare și Fiul Celui Preaînalt Se va chema, și Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său și, împărăția Lui nu va avea sfârșit.
Și a zis Maria către înger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu știu de bărbat? Și răspunzând, îngerul i-a zis: Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea și Sfântul care Se va naște din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Și iată Elisabeta, rudenia ta, a zămislit și ea fiu la bătrânețea ei și aceasta este a șasea lună pentru ea, cea numită stearpă. Că la Dumnezeu nimic nu este cu neputință. Și a zis Maria: Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău! Și îngerul a plecat de la ea.”
La fel ca și în alte zile de mare sărbătoare, românii au mai multe tradiții și obiceiuri pe care le respectă de Buna Vestire. De exemplu, în unele zone din țară, pe 25 martie oamenii pun pe pragul casei pâine și sare. Există credința că îngerii vor lua aceste alimente, iar casa va fi protejată de rele.
Se spune că, de Buna Vestire trebuie să ai bani în buzunare. Asta dacă vrei să ai parte de noroc și prosperitate pe tot parcursul anului.
O vorbă din bătrâni lăsată spune că nu e bine să te cerți de Buna Vestire 2023. Fiind o zi a veștilor bune, toată lumea trebuie să fie veselă. Așadar, cei care spun vorbe urâte sau se ceartă în această zi vor avea parte de necazuri și greutăți.
Un alt obicei respectat în unele regiuni este acela de a aprinde un foc în fața ușii casei. Lângă foc se așază pâine, sare și apă, iar acestea vor fi date apoi de pomană celor nevoiași. Se spune că îngerii vin și se încălzesc, mănâncă și își potolesc setea, iar cei din gospodăria respectivă vor fi protejați de toate cele rele.
25 martie este prima zi din Postul Paștelui în care credincioșii care postesc au dezlegare la pește. Potrivit credințelor populare, este bine să mănânci pește de Buna Vestire 2023. Făcând acest lucru, te vei mișca prin viață la fel de ușor precum se mișcă peștele în apă.
În popor, Buna Vestire mai este cunoscută sub denumirea de Ziua Cucului. În această zi de sărbătoare, cei care vor să atragă norocul și belșugul în gospodărie, trebuie să aștepte cântecul cucului voioși, sătui și cu bani în buzunare.