Buna Vestire 2022, tradiţii şi obiceiuri. Ce trebuie să faci în această zi pentru a avea belşug tot anul

Andra Daoud 25.03.2022, 09:59
Buna Vestire 2022, tradiţii şi obiceiuri. Ce trebuie să faci în această zi pentru a avea belşug tot anul

Credincioșii din România sărbătoresc astăzi, 25 martie, Buna Vestire. În credința ortodoxă, este ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a dat Fecioarei Maria vestea că îl va naște pe Mântuitorul Iisus Hristos. În calendarul creștin ortodox este sărbătoare mare, fiind marcată cu o cruce roșie. De asemenea, este dezlegare la pește, sărbătoarea picând în fiecare an în postul Paștelui.

Buna Vestire 2022, tradiţii şi obiceiuri

Buna Vestire mai este numită în popor și Blagoveștenie, după numele slavon. Se sărbătorește în fiecare an pe 25 martie, adică cu 9 luni înainte de Crăciun, care celebrează nașterea Mântuitorului. „Bucură-te, cea plină de har! Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei. Și vei lua în pântece, și vei naște fiu, și vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare și Fiul Celui Preaînalt se va chema.”, i-a spus Arhanghelul Gavriil Fecioarei Maria, potrivit Evangheliei după Luca.

În popor, sărbătoarea este legată de mai multe tradiții și obiceiuri. Este și ziua cucului, numită așa pentru că sărbătoarea pică în preajma echinocțiului de primăvară, în perioada în care se întorc păsările din țările calde. În popor se spune că în această perioadă se pot face predicții cu privire la starea vremii.

Un alt obicei legat de Buna Vestire este să ai bani în buzunar în această zi. Se spune că este de bun augur dacă auzi cucul cântând, iar acest lucru aduce noroc și belșug și ar trebui „plătit”. Dacă auzi cucul cântând pe 25 martie, aruncă o monedă în direcția în care se aude, pentru a avea noroc la bani tot anul.

Buna Vestire 2022, tradiţii şi obiceiuri. Ce trebuie să faci în această zi pentru a avea belşug tot anul
Buna Vestire se sărbătorește pe 25 martie

Nu pleca de acasă nemâncat

O altă tradiție populară spune că de Blagoveștenie nu este bine să plecăm de acasă fără să fi mâncat. Nu pleca de acasă cu stomacul gol și mănâncă pe parcursul zilei de câte ori îți este foame.

Peștele sau preparatele pe bază de pește nu ar trebui să lipsească din meniu în această zi, iar credincioșii ar trebui să profite, pentru că în postul Paștelui, care este cel mai lung din an, sunt doar două zile în care se poate mânca pește: de Buna Vestire și de Florii.

Orice ai face, înceară să nu te cerți cu nimeni de Buna Vestire, se spune că aduce ghinion. Tot astăzi de purifică stupii, se afumă și se stropesc cu agheazmă, pentru ca rodul de miere să fie bun în acest an. Pe de altă parte, românii care locuiesc la țară au grijă ca nicio cloșcă să nu înceapă să clocească astăzi, pentru că este semn rău.

Urmăriți Impact.ro și pe