Bugetul de la Sectorul 1, votat după o lună și jumătate de scandal: „Presiunea voastră a contat. După 11 ședințe de consiliu local bugetul a fost adoptat”

Gabriela del Pupo 28.03.2023, 15:40
Bugetul de la Sectorul 1, votat după o lună și jumătate de scandal: „Presiunea voastră a contat. După 11 ședințe de consiliu local bugetul a fost adoptat”

Din 16 februarie Primăria Sectorului 1 încearcă să treacă bugetul pe 2023, dar din cauza disputelor dintre primarul Clotilde Armand și consilierii PNL-PSD aprobarea s-a făcut după 6 săptămâni de conflicte. Astăzi proiectul de buget a trecut cu 26 de voturi pentru, deși consilierii USR și PMP s-au opus amendamentelor aduse de cei din PNL și PMP.

Aceștia i-au reproșat în repetate rânduri lui Clotilde Armand că nu participă la ședințe și că a terminat anul cu un excedent bugetar semnificativ în timp ce aceasta susținea că nu poate plăti facturi sau burse din cauza întârzierilor. După votarea bugetului, Armand a transmis un mesaj prin care spune că va ataca în instanță și va apela la instituția prefectului pentru ca amendamentele propuse să nu îți găsească finalitatea.

„Nu suferă primarul incompatibil, suferă cetățenii”

Bugetul în valoare de 2,1 miliarde de ei a fost într-un final votat dar cu amendamentele PNL și PSD privind cheltuirea banului public. Săptămâna trecută consilierii PNL acuzau că este pentru a opta oară când Clotilde Armand „se preface că vrea buget, dar nu se deranjează să participe la ședința Consiliului Local”, convocată chiar de ea, pe tema bugetului local al Sectorului 1. Pe de altă parte faptul că bugetul a fost întârziat a produs și efecte după ce o grădiniță a rămas fără curent din cauza neplății facturilor.

“PNL Sector 1 o somează pe Armand Clotilde să respecte legea, să participe la ședințele Consiliului Local, să își susțină bugetul în fața comunității, așa cum cer legea, bunul simț și respectul față de bucureșteni. Suntem la fel de sătui ca toți cetățenii de circul, incompetența, minciunile, jignirile și scandalurile penale ale administrației actuale. Consecințele sunt dramatice. Nu suferă primarul incompatibil, suferă cetățenii”, declara Sebastian Burduja, președintele PNL Sector 1.

Consilierii PNL au mai adăugat că dacă Clotilde Armand ar fi venit să își susțină propriul proiect de buget, PNL Sector 1 i-ar fi adresat câteva întrebări.

Nu am avut aceasta șansă, așa că le adresăm public:

  • Ați încasat 230 milioane lei în ianuarie și februarie în 2023. Pe ce ați cheltuit acești bani?
  • Cele mai importante cheltuieli conform legii sunt salariile angajaților, utilitățile, bursele elevilor și servicii sociale. Dacă plăteați toate acestea, încă rămâneau bani. Cumva ați plătit din nou pentru panseluțe?
  • Câți bani ați bugetat anul acesta pentru mașina consilierului dumneavoastră, plătit din banii primăriei, care merge în afara orelor de program cu mașina primăriei fără a avea permis? De ce nu îl demiteți?
  • În 2022 ați cheltuit la ADP 140 de milioane pe amenajare spații verzi, cu aceleași firme ca pe vremea lui Tudorache. În 2023 cereți 190 de milioane tot pentru spații verzi.
    Dar parcuri noi nu doriți sa construim?
    Dar câte locuri de parcare subterană vreți sa construiți în 2023? Mai ales că până acum ați făcut ZERO locuri de parcare și nici nu ați bugetat vreun loc de parcare subterană în bugetul pe 2023?
  • De ce nu îl demiteți pe City Managerul angajat direct de dumneavoastră fără concurs, pentru ratarea obținerii a 15 mil din PNRR? Suntem unicul sector din București care a ratat această oportunitate pentru sectorul 1.

Cei mai bogați primari din București. Cine este la polul opus

Clotilde Armand anunță votarea bugetului ca pe o victorie proprie

În timp ce reproșurile aduse primarului în funcție sunt legate de spații verzi, aceasta spune că va ataca amendamentele aduse de cele două partide pentru că i se par niște cheltuieli care nu sunt justificate. În ceea ce privește întârzierile în plata facturilor primarul spune că nu avea bani iar consilierii PNL și PSD spun că primăria mai avea 60 milioane lei în conturi, din încasările proprii și nu a plătit facturile.

„Avem buget. Presiunea voastră a contat. După 11 ședințe de consiliu local bugetul a fost adoptat. Voi i-ați învins pe politrucii PNL PSD din Sectorul 1.
Pentru că nu mai pot fura din banii comunității locale, PNL și PSD au blocat timp de două luni (anul trecut au întârziat tot două luni) demararea proiectelor de investiții și finanțarea spitalelor și școlilor din Sectorul 1. Drept dovadă că totul a fost un șantaj politic este chiar faptul că astăzi au votat, cu multiple amendamente nelegale, bugetul Sectorului 1 pe anul 2023. Vom contesta la prefect aceste amendamente (chiar dacă prefectul este o glumă sinistră a uselismului și funcționează de decor) deoarece este o formă mascată de a vira bani către firmele de casă sau unde au interese. Pot să vă spun, la primă analiză, că au mutat fonduri importante de la bugetul ADP Sector 1 – sunt supărați că se muncește la spațiile verzi și în parcuri, au distrus bugetul Investițiilor – mai nou sunt preocupați de achizițiile de studii de fezabilitate și au mutat bani chiar din contul destinat confinanțării fondurilor europene.”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

Clotilde Armand spune că este pregătită și o acțiune în instanță pentru a se asigura că din bugetul votat nu ajung banii către proiectele propuse prin amendamentele aduse de cele două partide care dețin majoritatea în Consiliul Local.

„Acești bani se duc către diverse proiecte fanteziste sau populiste. Au dirijat milioane de euro către CET Grivița și Compania de Investiții și Dezvoltare -care făcea machete de spital pentru Dan Tudorache, ambele aflate în subordinea Consiliului Local. Pentru compania de sinecuri politice PSD-PNL deja pregătim o acțiune de dizolvare în instanță.
De ce au blocat bugetul timp de două luni? La întrebarea asta, nici Sebastian Burduja, nici Florin Manole, nu au dat un răspuns coerent. Puteau face aceste amendamente oricând, le-au ținut ascunse până astăzi, și le-au votat cu amândouă mâinile. Vă dau un exemplu elocvent, despre cum funcționează coaliția PSDPNL la Sectorul 1, un amendament care a fost votat astăzi. Vor să rezerve suma de 20.000 euro pentru presupuse recompense pe care ar trebui să le încaseze fostul secretar general al Primăriei, Daniela Cefalan, om de bază în echipa lui Dan Tudorache, în perioada 2018-2020, pentru activitatea din Comisia de vânzare a spațiilor comerciale. Să înțeleg că nu au votat bugetul, esențial pentru comunitatea Sectorului 1, pentru că erau îngrijorați ca echipa Tudorache să nu sufere din punct de vedere financiar?
Un lucru este cert: nu mai pot fura de la Sectorul 1 și useliștii sunt în vrie. Îi vedeți în toată splendoarea lor.”, mai spune primarul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...