Bucureștenii, surprinși de un fenomen spectaculos pe cerul Capitalei. Un fotograf a reușit performanța de a imortaliza momentul

Ana Anitoiu 21.09.2022, 09:32

Bucureștenii au fost surprinși de un fenomen spectaculos ce a apărut pe cerul Capitalei. Un fotograf a reușit performanța de a imortaliza momentul ce este greu de captat printr-un obiectiv. Specialiștii au explicat ce s-a întâmplat.

Ce fenomen a apărut pe cerul Bucureștiului

Mai exact, fotograful a surprins un nor colorat pe cerul Bucureștiului. Potrivit specialiștilor, este vorba despre irizare, ce reprezintă un fenomen optic ce apare într-un nor, în apropierea soarelui sau a lunii. Momentul este mai greu de surprins cu o cameră de fotografiat.

Culorile apărute în nor seamănă cu cele ale curcubeului sau cu cele din bulele de săpun ori din uleiul de pe suprafața apei. Potrivit specialiștilor, fenomenul este destul de obișnuit și se observă cel mai adesea în norii Altocumulus, Cirrocumulus, Lenticular și Cirrus. Uneori, irizațiile apar ca benzi paralele cu marginea norilor.

De obicei, culorile sunt pastelate, dar pot fi foarte aprinse sau amestecate între ele, uneori perlate. Atunci când apare în apropierea soarelui, din cauza luminii puternice, fenomenul este mai greu de observat. Însă, cei care vor să îl vadă pot reuși, dacă acoperă soarele cu mâna sau cu un obiect.

Bucurestenii, surprinsi de un fenomen spectaculos pe cerul Capitalei
Fenomenul surprins pe cerul Capitalei

Un alt fenomen spectaculos pe cer, observat de echipajul unei aeronave militare

La începutul acestui an, un alt fenomen spectaculos a fost observat pe cer, de către echipajul unei aeronave militare, Antonov AN-30, în timpul unui zbor la o altitudine de 3.500 de metri. Fenomenul se numește și „halo-ul pilotului”.

Aeronava militară Antonov AN-30 avea dedesubt un strat subțire de nori. Umbra ei, vizibilă perfect pe imaginile surprinse de echipaj, a fost însoțită de un curcubeu circular, asemănător unei aure. Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea imaginea.

„Asemenea fenomene optice au început sa fie documentate din secolul 18, și se formează în condiții propice de iluminare și umiditate crescută. Avionul are o structură integral metalică şi este echipat cu o gamă largă de senzori în spectrul vizibil şi infraroşu, integrate în fuselaj”, a explicat MApN.

Avionul militar este folosit de Forțele Aeriene Române pentru misiuni geodezice şi pentru cele din cadrul acordului „Open Skies” – un program de zboruri de supraveghere aeriană neînarmate pe tot teritoriul participanților săi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...