Câte culori are curcubeul și care sunt acestea

Daria Petrescu 16.10.2021, 22:08
Câte culori are curcubeul și care sunt acestea

Atunci când vine vorba despre câte culori are curcubeul și care sunt acestea, lucrurile nu au fost prea clare. Astfel că, deși mulți au încercat să afle câte culori are curcubeul, de-alungul timpului s-a creat un mister în jurul acestui subiect. Cu toate astea, a existat o legendară figură a ştiinţei şi întemeietor al fizicii modern, care a deslușit misterul. Câte culori are curcubeul și care sunt acestea

Câte culori are curcubeul și care sunt acestea

Sir Isaac Newton a fost cel care a spus că în curcubeu sunt 7 culori. Chiar dacă a fost considerat o legendară figură a ştiinţei şi întemeietor al fizicii modern, nu înseamnă că tot ceea ce a făcut el era obiectiv, exact, riguros şi perfect.

Nimeni nu a putut înțelege de ce a ales pentru curcubeu doar cele 7 culori, deși acesta în realitate conține un spectru continuu de nuanţe. O altă remarcă este aceea că Newton a ales indigoul şi violetul, două culori pe care mulţi oameni le văd destul de asemănătoare. Mulți sunt de părere că așa i-a plăcut lui, fără a exista o explicație științifică pentru această alegere. Mai ales că se vorbește despre concepția lui asupra Universului, despre viziunea lui asupra lumii. Se spune că alegerea a fost puțin științifică și în mai mare măsură subiectivă.

Care sunt culorile curcubeului

De-alungul timpului s-a învățat la şcoală despre aceste experimente şi s-a aflat formula mnemonică ROGVAIV (cuvânt format din iniţialele numelor celor 7 culori, în ordinea descrescătoare a lungimii de undă – roşu, oranj, galben, verde, albastru, indigo, violet – ca să ne ajute să ni le amintim pe toate, în ordine).

Există însă o diferență între curcubeul desenat și cel adevărat, real. Cel desenat în ilustrații cuprinde o gamă imensă de culori,  de lungimi de undă, cu o trecere gradată de la una la alta.  Ochiul uman poate să distingă în el în jur de 100 de culori. Iar Newton ar fi putut la fel de bine să stabilească mai mult ori mai puţin de şapte culori pentru a-l caracteriza, scrie descoperă.ro.

Ce s-a aflat în urma experimentelor

Newton şi-a formulat, în cele din urmă, concluziile asupra compoziţiei luminii albe şi asupra descompunerii ei în culori diferite. A făcut acest lucru în urma experinetelor sale.

La început, el a nominalizat cinci culori. Acestea sunt violet, albastru, verde. Galben și roșu. Ulterior a decis că ar trebui să fie totuși 7 culori. Explicația care a stat la baza alegerii sale, ar fi legată de o credinţă moştenită încă de la sofiştii greci, care considerau că există o legătură între culoare, notele muzicale, numărul corpurilor cereşti din Sistemul Solar (cunoscute la acea vreme) şi zilele săptămânii.

Newton a adăugat celor 5 culori iniţiale oranjul şi indigoul

După multe  experimente cu prisme şi raze de toate culorile, Newton şi-a formulat, în cele din urmă, concluziile asupra compoziţiei luminii albe şi asupra descompunerii ei în culori diferite.

Astfel că, Newton a adăugat celor 5 culori iniţiale oranjul şi indigoul, lăsându-ne moştenire conceptul celor 7 culori ale spectrului. Asta pentru a implini misterioasa armonie între cele 7 culori. Chiar și așa, pentru mulți, și astăzi este greu să deslușască misterul culorilor care se află în curcubeu. Aceasta este văzută în continuare ca o fâşia de lumină multicoloră ieşită din prisma de cristal.

 

Urmăriți Impact.ro și pe