Bucureştenii au scăpat de chin, s-a dat lege. Oprirea apei calde și a căldurii în sezonul rece, interzisă

Ioana Bucur 12.07.2021, 19:57
Bucureştenii au scăpat de chin, s-a dat lege. Oprirea apei calde și a căldurii în sezonul rece, interzisă

După experiența din iarna anului trecut, în care oamenii au înghețat de frig în locuințe, bucureștenii au scăpat de chin. S-a dat lege: oprirea apei calde și a căldurii în sezonul rece este interzisă.

Oprirea apei calde și a căldurii în sezonul rece, interzisă

Coșmarul pe care mii de bucureșteni se temeau că îl vor retrăi și în iarna acestui an va rămâne doar o amintire neplăcută. Luni, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia oprirea apei calde și a căldurii în sezonul rece este interzisă.

Art. 1. – (1) Prezenta lege reglementează desfăşurarea activităţilor specifice serviciilor publice de alimentare cu energie termică în sistem centralizat şi prepararea apei calde de consum, respectiv producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice în sistem centralizat, în condiţii de eficienţă şi la standarde de calitate, în vederea utilizării optime a resurselor de energie şi cu respectarea normelor de protecţie a mediului, sănătăţii populaţiei şi dezvoltării durabile.

(2) Prevederile prezentei legi se aplică serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, înfiinţat şi organizat la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor şi judeţelor sau la nivelul asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară sub conducerea, coordonarea, controlul şi responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale sau adunării generale a asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, după caz, pentru asigurarea unui mediu concurenţial pentru producătorii de energie termică în vederea asigurării unor condiţii de locuit sigure şi sănătoase, prin asigurarea confortului termic consumatorilor de energie termică”, arată legea promulgată de şeful statului.

Oprirea apei calde și a căldurii în sezonul rece, interzisă
Klaus Iohannis

„Se interzice sistarea furnizării de agent termic primar în perioada sezonului rece”

Potrivit noului act normativ, producătorii/furnizorii de agent termic vor fi obligați să asigure furnizarea agentului termic așa cum este stabilit în contractele încheiate cu autorităţile administraţiei publice locale.

„Se interzice sistarea furnizării de agent termic primar în perioada sezonului rece, definită conform prevederilor legale, de către producătorii şi/sau furnizorii de agent termic primar, precum şi sistarea alimentării cu energie primară a acestora de către producătorii/furnizorii de energie primară”, se arată în textul legii.

Noua lege reglementează desfășurarea activităţilor specifice serviciilor publice de alimentare cu energie termică în sistem centralizat şi prepararea apei calde de consum, respectiv producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice în sistem centralizat, în condiţii de eficienţă şi la standarde de calitate, în vederea utilizării optime a resurselor de energie şi cu respectarea normelor de protecţie a mediului, sănătăţii populaţiei şi dezvoltării durabile.

Serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat face parte din sfera serviciilor comunitare de utilităţi publice şi cuprinde totalitatea activităţilor privind producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice, desfăşurate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale sub conducerea, coordonarea, controlul şi responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale sau asociaţiilor de dezvoltare comunitară, după caz, în scopul asigurării energiei termice necesare încălzirii şi preparării apei calde de consum pentru populaţie, instituţii publice, obiective social-culturale şi operatori economici”, prevede legea.

Proiectul de lege, inițiat de PNL , a fost adoptat, decizional, de Camera Deputaților, pe 29 iunie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...