Boris Johnson, vizită neanunțată în Ucraina. Ce a discutat cu Volodimir Zelenski

Elena Avramescu 23.01.2023, 12:41
Boris Johnson, vizită neanunțată în Ucraina. Ce a discutat cu Volodimir Zelenski

Fostul premier britanic Boris Johnson, a efectuat o călătorie în capitala ucraineană Kiev în cursul zilei de ieri, unde a vizitat periferia orașului înainte de a fi primit de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Parlamentarul conservator a profitat de ocazia și a mărturisit că vizita sa a reprezentat un privilegiu în aceste vremuri greu încercate pentru statul ucrainean.

Fostul premier britanic a vizitat Ucraina

Vizita s-a petrecut într-o perioadă în care în Marea Britanie au apărut întrebări diverse cu privire la finanțele personale ale fostului prim-ministru. Acestea au apărut după afirmațiile potrivit cărora președintele BBC, Richard Sharp, l-a ajutat pe Boris Johnson să obțină o garanție de împrumut în perioada în care era prim-ministru, iar Sharp a fost numit în funcția de la BBC de către guvern.

Vizita din Ucraina a fost una liniștită, în care nu s-a făcut nicio mențiune cu privire la afirmațiile menționate mai sus. Astfel că Johnson a fost primit cu brațele deschise atât de Zelenski, cât și de alți miniștri ucraineni la Kiev.

„Îi urez bun venit la Kiev lui Boris Johnson, un prieten adevărat al Ucrainei. Boris, mulțumesc pentru sprijinul tău!”, a scris Zelenski pe Telegram.

Boris Johnson a vizitat și orașele Bucha și Borodyanka, la nord-vest de Kiev, care au fost ocupate de forțele rusești în martie anul trecut. La scurt timp după ce trupele rusești au fost respinse, în cele două orașe au fost descoperite câteva scene de distrugere în masă, mai ales cadavre de civili împrăștiate pe o stradă din Bucha. Tocmai de aceea, Boris Johnson a declarat că „suferința poporului ucrainean a durat prea mult timp”.

Boris Johnson rămâne premier al Marii Britanii
Boris Johnson

„Singura modalitate de a pune capăt acestui război este ca Ucraina să câștige și să câștige cât mai repede posibil. Acesta este momentul să dublăm eforturile și să le oferim ucrainenilor toate instrumentele de care au nevoie pentru a termina treaba. Cu cât mai repede Putin eșuează, cu atât mai bine pentru Ucraina și pentru întreaga lume”, a mai spus acesta.

Rishi Sunak, prim-ministru britanic din prezent, susține pe deplin vizita lui Johnson.

„Sunak este întotdeauna un sprijin pentru toți colegii care arată că Marea Britanie este în spatele Ucrainei și va continua să îi sprijine”, a declarat secretarul său de presă.

Vizita de duminică s-a petrecut în contextul în care se exercită o presiune sporită asupra aliaților Ucrainei, inclusiv Germania, pentru a furniza mai multe tancuri către țara puternic afectată de război. La începutul acestei săptămâni, Marea Britanie a confirmat că va trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina pentru a susține efortul de război al țării, o decizie pe care purtătorul de cuvânt al dlui Johnson a declarat că o susține.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...