Boris Johnson este istorie. Cine îl poate succeda în Downing Street 10

Mihnea Tălău 11.07.2022, 16:37
Boris Johnson este istorie. Cine îl poate succeda în Downing Street 10

Ministrul britanic de externe Liz Truss a intrat luni în cursa pentru a-l înlocui pe Boris Johnson în funcția de prim-ministru, ridicând la 11 numărul candidaților într-o competiție din ce în ce mai acerbă și imprevizibilă.

Competiție acerbă pentru fotoliul din Downing Street

Truss, care a ocupat posturi ministeriale în mai multe departamente guvernamentale, inclusiv în comerț, justiție și trezorerie, a declarat că va reduce taxele și va menține o linie dură împotriva președintelui rus Vladimir Putin.

Johnson a fost forțat să plece joia trecută, după ce guvernul său a făcut implozie din cauza unei serii de scandaluri.

Competiția este pentru conducerea Partidului Conservator, aflat la guvernare, iar câștigătorul va deveni apoi prim-ministru. Obiectivul este de a găsi un succesor până în septembrie.

„Voi conduce un guvern care se va angaja să respecte principiile conservatoare de bază: impozite scăzute, un control ferm al cheltuielilor, stimularea creșterii economice și oferirea posibilității oamenilor de a realiza tot ceea ce își doresc”, a declarat ea.

Cursa a urmat uneia dintre cele mai remarcabile perioade din istoria politică modernă a Marii Britanii, când peste 50 de miniștri ai guvernului au demisionat, denunțând caracterul, integritatea și incapacitatea lui Johnson de a spune adevărul.

Având în vedere că mulți legislatori sunt nemulțumiți de faptul că Johnson, căzut în dizgrație, rămâne în funcție până la găsirea unui succesor, este probabil ca partidul să accelereze procesul electoral. Acesta ar putea insista ca candidații să aibă sprijinul a aproximativ 30 de legislatori pentru a intra în proces, înainte ca votul să înceapă săptămâna aceasta pentru a reduce numărul la doi.

Primele sanctiuni anuntate de Marea Britanie impotriva Rusiei. „Vladimir Putin va avea statut de paria, daca va ataca Ucraina”

Candidații aflați în luptă

Problema reducerilor de impozite a devenit rapid bătălia centrală a cursei, aproape toți candidații promițând reducerea impozitelor pentru întreprinderi sau persoane fizice.

Expunându-și discursul în fața celor 200.000 de membri ai Partidului Conservator, care vor decide rezultatul competiției, Truss a declarat că va inversa recenta creștere a contribuțiilor la asigurările naționale și a anunțat o reducere a impozitului pe profit.

Concurenții Jeremy Hunt și Sajid Javid s-au angajat să reducă impozitul pe profit, în timp ce fostul ministru al apărării, Penny Mordaunt, a promis că va reduce taxa pe combustibil.

Fostul ministru de finanțe, Rishi Sunak, se află pe primul loc în sondaje, dar este singurul candidat care a minimizat perspectiva unor reduceri iminente de taxe, afirmând că adoptarea unor „basme liniștitoare” ar lăsa generațiile viitoare într-o situație mai proastă.

„Cineva trebuie să apuce acest moment”, a spus el în videoclipul său de lansare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...