Boris Johnson și-a anunțat demisia: Regret că nu am înregistrat succes și că nu am reușit să duc la capăt idei și proiecte

Badea Violeta 07.07.2022, 15:01
Boris Johnson și-a anunțat demisia: Regret că nu am înregistrat succes și că nu am reușit să duc la capăt idei și proiecte

Boris Johnson a acceptat să demisioneze joi, 7 iulie, din funcția de prim-ministru al Marii Britanii, potrivit mai multor instituții media britanice, inclusiv BBC. Totuși, acesta speră să rămână în funcție până la toamnă. Boris Johnson a luat această decizie după ce mai mulți miniştri au părăsit guvernul său. Lupta pentru șefia Partidului Conservator se va da în această vară!

Boris Johnson renunță la funcția de șef al Partidului Conservator

UPDATE – Premierul britanic Boris Johnson și-a anunțat, joi, demisia.

„Este clar că acum este voința Partidului Conservator parlamentar ca să existe un nou lider al acestui partid și, prin urmare, un nou prim-ministru, iar eu am convenit cu Sir Graham Brady, președintele deputaților noștri, ca procesul de alegere a noului lider să înceapă acum, iar calendarul va fi anunțat săptămâna viitoare. Iar eu am numit astăzi un cabinet care să servească, așa cum o voi face și eu, până când noul lider va fi în funcție.”

Așadar, vreau să le spun milioanelor de oameni care au votat pentru noi în 2019, mulți dintre ei votând conservator pentru prima dată: „Vă mulțumesc pentru acest mandat incredibil, cea mai mare majoritate conservatoare din 1987, cea mai mare cotă de voturi din 1979 încoace”.

Și motivul pentru care am luptat atât de mult în ultimele zile pentru a continua să livrez acest mandat în persoană nu a fost doar pentru că am vrut să fac acest lucru, ci pentru că am simțit că este datoria mea, datoria mea, obligația mea față de voi să continui să fac ceea ce am promis în 2019.

Și, bineînțeles, sunt extrem de mândru de realizările acestui guvern: de la obținerea Brexit-ului până la reglementarea relațiilor noastre cu continentul timp de peste o jumătate de secol. Recâștigând puterea acestei țări de a-și face propriile legi în parlament, trecând cu toții prin pandemie, realizând cea mai rapidă lansare de vaccinuri din Europa, cea mai rapidă ieșire din blocaj și, în ultimele luni, conducând Occidentul în fața agresiunii lui Putin în Ucraina”, a declarat Johnson.

Boris Johnson se va retrage din funcția de prim-ministru al Marii Britanii, după demisiile miniștrilor săi, provocate de o serie de scandaluri. Acesta a demisionat după ce zeci de parlamentari conservatori au părăsit guvernul, inclusiv fostul cancelar Rishi Sunak și secretarul pentru sănătate Sajid Javid.

O sursă guvernamentală de rang înalt a declarat pentru Insider că demisionează din funcția de lider al Partidului Conservator, dar rămâne prim-ministru până când un nou lider va fi instalat la timp pentru conferința partidului. Așa a convenit cu Graham Brady, președintele comitetului 1922 din backbench.

Miniștrii cabinetului, inclusiv miniștrii nou-promovați, cancelarul Nadhim Zahawi și secretarul pentru educație Michelle Donelan, precum și Simon Hart și Brandon Lewis, s-au adunat pentru a-i spune lui Boris Johnson că trebuie să plece. Un purtător de cuvânt al 10 Downing Street a anunțat că „Premierul va face o declarație pentru țară astăzi”.

Boris Johnson
Boris Johnson

Zeci de miniștri au demisionat din cauza comportamentului lui Boris Johnson

Boris Johnson s-a trezit joi, 7 iulie, în 10 Downing Street în fața unui alt val de demisii din partea oficialilor guvernamentali și a membrilor de partid care declarau că premierul trebuie să demisioneze imediat și nu doar de dragul Partidului Conservator, ci și al țării.

Precizăm că Nadhim Zahawi, care a fost numit marți, 5 iulie, cancelar, a doua cea mai importantă funcție din guvern, s-a întors joi, 7 iulie, împotriva lui Johnson și i-a cerut să demisioneze. El a transmis pe Twitter un mesaj clar.

„Domnule prim-ministru: acest lucru nu este sustenabil și nu va face decât să se înrăutățească: pentru dumneavoastră, pentru Partidul Conservator și, cel mai important, pentru țară. Trebuie să faceți ceea ce trebuie și să plecați acum”.

Boris Johnson a refuzat până acum să cedeze presiunilor de a demisiona, afirmând că are un mandat de 14 milioane de voturi din partea alegătorilor britanici care au votat pentru el și partidul său la ultimele alegeri generale din 2019.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...