ANALIZĂ

Pericol real pentru Marea Britanie: naționaliștii scoțieni se apropie de 50% în sondaje și ar putea forța independența. Acum au un atu extrem de important

Alexandru Râmnic 04.07.2022, 13:45
Pericol real pentru Marea Britanie: naționaliștii scoțieni se apropie de 50% în sondaje și ar putea forța independența. Acum au un atu extrem de important

23 iunie 2016 a fost data la care Marea Britanie a ținut referendumul crucial pentru viitorul ei european. Britanicii au votat atunci pentru ieșirea din UE, iar mult-discutatul Brexit a început să prindă contur, finalizându-se cu ieșirea propriu zisă din punct de vedere legal, întâmplată la 1 ianuarie 2021. Numai că acel punct de cotitură, văzut de englezi ca un nou început, a deschis o cutie a Pandorei pe care nu mulți o anticipau. Naționaliștii scoțieni, înfrânți în referendumul lor pentru independență din 2014, s-au repliat acum într-o nouă retorică pro-Uniunea Europeană și, conform ultimelor sondaje, au ajuns la 48% din preferințele electoratului din nordul insulelor britanice.

Revenirea în UE, atuul din spatele creșterii în sondaje

2023 este anul în care vor avea loc alegeri generale în insulă, iar presa de la Londra scrie că SNP (Partidul Național Scoțian, principalul promotor al independenței) va încerca să forțeze după victorie un nou referendum pentru secesiune. 48 % pentru independență spun ultimele sondaje, prezentate de Reuters . Presa din Londra încearcă să mai îndulcească amarul pastilei înghițite, marșând pe faptul că 48% nu înseamnă 50%. Ceea ce e corect, însă nu matematica pură trebuie aplicată aici. 48% înainte de începerea campaniei electorale e destul de mult, în condițiile în care o campanie puternică pro-independență ar putea aduce ușor cele 2 procente necesare pentru un referendum nou cu șanse mult mai mari de reușită decât primul. La primul, cel din 2014, 44 de procente au fost în urne pentru independență, însă acum în mâna premierului scoțian Nicola Sturgeon există un atu mult mai puternic. E vorba de revenirea regiunii în Uniunea Europeană.

Nicola Sturgeon (in centru) primul ministru al Scotiei

Dacă e să ne luăm după rezultatele totale ale Brexit-ului, 52 la sută pentru ieșire și 48 la sută împotrivă, rezultatul a fost unul extrem de strâns. Numai că, votul pe provincii istorice, arată puțin diferit. Practic, Anglia și Țara Galilor au votat pro-ieșire, în timp ce Scoția și Irlanda de Nord au susținut rămânerea în UE. Iar în Scoția, procentajul a fost zdrobitor în favoarea UE: doar 38 la sută au susținut Brexit-ul, în timp ce 62 de procente au vrut rămânerea în cadrul Uniunii.

Rezultatele Brexit-ului, pe regiuni. Scotia a votat masiv pentru ramanerea in UE

Boris Johnson nu vrea să aprobe un nou referendum

Presa londoneză afirmă că Sturgeon va forța un nou referendum dacă partidele naționaliste vor scoate 50%, având în mână exact această armă extrem de puternică: promisiunea reîntoarcerii în Uniunea Europeană. ”Suntem doar la un deget distanță a atinge ceea ce ne-am propus”, a scris doamna Sturgeon pe twitter, considerând sondajul, de facto, o mare victorie. Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a lăsat însă să se înțeleagă în repetate rânduri că nu va mai fi de acord cu o a doua consultare populară în regiunea de nord a Regatului . „Trebuie să ne concentrăm pe reclădirea economiei greu afectate de ultimele încercări. Trebuie să ne consolidăm poziția în lume și asta nu o putem face decât împreună”, a fost mesajul fără echivoc transmis din Downing Street 10.

Boris Johnson se va opune referendumului pentru independenta Scotiei

„Totul ține acum de campanie. De cum va fi purtată, de cât de negativă sau de pozitivă va fi și de cum o vor percepe oamenii”, afirmă analistul Mark Diffley pentru Daily Mail. Patrick Harvey, liderul ecologiștilor scoțieni, partnerii de coaliție ai SNP (partidul lui Sturgeon), a fost mult mai tranșant: „Noi suntem și am fost pentru democrație și trebuie ca democrația scoțiană să fie respectată. Iar dacă mai multe voturi majoritare în parlamentul scoțian pentru referedumuri pro-independență nu sunt suficiente, atunci întreb ce mai e de făcut din punct de vedere democratic?”.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Alexandru Râmnic
Sunt absolvent al Universității Hyperion, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, 2005. În prezent, sunt coordonator content la Impact.ro. În trecut, am fost redactor, social...