Bolid de lux, confiscat de Garda de Coastă în Constanța. „Avem peste 140 de autoturisme, în camera de corpuri delicte”

Ioana Constantin 10.12.2021, 15:21
Bolid de lux, confiscat de Garda de Coastă în Constanța. „Avem peste 140 de autoturisme, în camera de corpuri delicte”

Un autovehicul de lux, importat din Emiratele Arabe Unite, confiscat de polițiștii de la Garda de Coastă, la Constanța, în această dimineața. Mașina valora în acte 10.000 de lei. În realitate o astfel de mașină pe piața automobilelor poate ajunge și la 70.000 de euro.

În lume există 2500 de astfel de exemplare, una dintre ele fiind înmatriculată în județul Teleorman. În acest moment mașina nu se mai fabrică. Polițiștii spun că aceasta este o practica la care unii apelează. pentru a scapă de taxe.

Autoturism de lux, subevaluat pentru a scăpa de taxe

Încă de când a ajuns containerul în Portul Constanța și au verificat actele, polițiștii de frontieră de la Garda de Coastă au bănuit că este ceva în neregulă. Așa că au decis să deschidă containerul sosit din Emirate. Conform documentelor de însoțire, în container era încărcat un autoturism cu o valoare totală declarată de 10.000 euro.

Destinatarul era un constănțean. În momentul în care au solicitat părerea unui specialist. polițiștii au aflat că valoarea reală de piață a mașinii este cu mult mai mare.

Andrei Ene, purtător de cuvânt Garda de Coastă Constanța: „Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu în Portul Constanța Sud Agigea, au participat, împreună cu inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud, la efectuarea controlului fizic asupra unui container, sosit din Emiratele Arabe Unite, ce avea ca destinatar un cetățean român.

Conform documentelor de însoţire, în container era încărcat un autoturism cu o valoare totală declarată de 10.000 euro. În urma verificărilor preliminare asupra documentelor însoţitoare şi a autoturismului de lux, autorităţile de control au avut suspiciuni că acestea sunt subevaluate comparativ cu valoarea de comercializare pe piaţa de profil.”

Pe cale de consecinţă, autoturismul a fost indisponibilizat până la finalizarea cazului, iar în cauză se derulează cercetări pentru prezentarea de acte nereale la autoritatea vamală, urmând ca la finalizarea cazului să fie dispuse măsurile legale.

Pentru un import pe persoană fizică, beneficiarul trebuie să plătească 10 la sută din valoarea bunului,  plus TVA-ul de 19%.  Ceea ce evident ar însemnă câteva mii de euro bune dacă ne referim la mașina cu pricina. Vorbim de un autoturism de colecție, care nu se mai fabrică, fiind  unul dintre primele mașini electrice hibride plug-in de lux din lume, cumpărată, la prima ediție, de Leonardo di Caprio. Este vorba de o mașină Karma Fisker.

„Avem peste 140 de autoturisme, în camera de corpuri delicte”

Bolidul de lux este echipat cu două motoare electrice, câte unul pentru fiecare roată de pe puntea spate, şi un motor termici, pe benzină, amplasat sub capotă. Cu bateriile încărcate și rezervorul de combustibil plin, poate parcurge până la 480 km şi să circule cu cel mult 200 km/h.

Pe site-urile de vânzări auto o asemenea mașină costă intre 50.000 și 70.000 de euro. La această oră în lume ar fi înregistrate numai 2.500 de exemplare, una dintre ele fiind înmatriculată în Teleorman. Polițiștii de frontieră spun că mulți români apelează la aceste tertipuri pentru a scapă de taxele aferente. Așa se explica și numărul mare de mașini confiscate care se află în acest moment în parcul auto al Gărzii de Coastă.

Garda de Coastă a confiscat o mașină de lux
Garda de Coastă a confiscat o mașină de lux

Andrei Ene, purtător de cuvânt Garda de Coastă: „Avem peste 140 de autoturisme, în camera de corpuri delicte. Istoria lor este diferită. Unele au fost folosite la diferite infracțiuni, altele au fost furate din alte state și până nu se lămurește situația lor juridică, ele rămân în această curte. Soluționarea lor juridică trebuie lămurită pentru fiecare în parte. Uneori ele au fost returnate proprietarilor prin decizii de restituire. Dar nu toți au venit să le ridice chiar dacă aveau acest drept și mașina rămâne aici.”

140 de astfel de mașini sunt în curtea Gărzii de coastă. Ultimele exemplare confiscate sunt și cele mai scumpe. Doua autoturisme Lamborghini, un Bentley, un Audi, dar și un Range Rover, mașini a căror valoare totală se ridica la peste un milion și jumătate de euro.

De asemenea, în cursul acestui an și două tiruri au fost introduse în camera de corpuri delicte a Gărzii de Coastă, folosite la transportul ilegal de deșeuri, nerespectând regimul juridic în vigoare. Totodată, și un număr de peste 10 bărci folosite la braconaj regăsim în curtea instituției. Cel mai vechi autovehicul zace în curtea Gărzii de Coastă din anul 2004.

Urmăriți Impact.ro și pe