Bogdan Aurescu: „România nu va trimite trupe în Ucraina în cazul unui conflict militar cu Federația Rusă”

Gabriela del Pupo 28.01.2022, 10:10
Bogdan Aurescu: „România nu va trimite trupe în Ucraina în cazul unui conflict militar cu Federația Rusă”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, spune că România nu va trimite trupe în Ucraina în cazul unui conflict militar cu Federația Rusă. Totuși acesta a precizat că Bucureștiul sprijină „intens” Kievul la nivel diplomatic, fiind implicat în toate deciziile care se iau la nivel UE și NATO, inclusiv în ceea ce privește sancțiunile dure pregătite împotriva Moscovei.

Se cere responsabilitate din partea Rusiei

Bogdan Aurescu spune că în acest moment Rusia trebuie să facă primul pas și că în negocierile de la Geneva s-au luat în considerare și doleanțele exprimate de partea sovietică. De asemenea ministrul a mai precizat că și România a luat parte la întocmirea documentelor pregătitoare discuțiilor.

„Eu sper că partea rusă va analiza cu foarte mare atenție și cu foarte mare responsabilitate propunerile pe care atât Statele Unite, cât și Alianța Nord-Atlantică le-au înaintat către partea rusă. E vorba despre un set de propuneri complementare, atât documentul pe care Statele Unite l-au înmânat, în urma promisiunii făcute de secretarul de stat Blinken ministrului de externe Lavrov, vinerea trecută, la Geneva, cât și documentul care a fost elaborat la nivelul NATO sunt documente complementare. Și România a fost implicată în redactarea tuturor acestor documente, alături de ceilalți aliați. Sunt documente extrem de solide, care iau în calcul tot ceea ce înseamnă arhitectura de securitate europeană actuală, iau în calcul atât preocupările care au fost exprimate de Federația Rusă, dar în egală măsură subliniază foarte clar și preocupările pe care aliații le au față de Federația Rusă”, a detaliat Bogdan Aurescu la Digi24.

SUA avertizeaza! „Rusia poate ataca Ucraina oricand”. NATO transmite ca nu va face compromisuri in fata Moscovei
SUA avertizeaza! „Rusia poate ataca Ucraina oricand”. NATO transmite ca nu va face compromisuri in fata Moscovei

Nici România și nici NATO nu vor interveni în Ucraina

În cazul unui conflict militar nici România și nici NATO nu vor interveni în Ucraina dar deja partenerii militari NATO au detașat trupe pentru a apăra granița de Est a Alianței Nord Atlantice.

Nu se pune problema ca NATO să intervină militar în cazul unui conflict între Federația Rusă și Ucraina, deci nici România. Această perspectivă nu există. În cazul în care începe un conflict militar în Ucraina – ceea ce, evident, nu ne dorim şi încercăm să evităm tocmai prin aceste eforturi diplomatice foarte intense care au loc în această perioadă – într-un astfel de caz este evident că atât la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, cât şi la nivelul Uniunii Europene vor fi luate măsuri foarte serioase, pe care cred că Federaţia Rusă nu şi le doreşte. În primul rând, la nivelul NATO vom adopta decizii cu privire la o consolidare puternică, substanţială a flancului estic (…) pe de altă parte, la nivelul Uniunii Europene pregătim un set foarte consistent de sancţiuni, iar aceste sancţiuni, aşa cum s-a decis deja la Consiliul European din decembrie, vor produce consecinţe masive – citez acum din documentul respectiv – şi costuri severe faţă de Federaţia Rusă, iar la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de luni, la care am participat la Bruxelles, am decis să accelerăm pregătirea acestor sancțiuni” spune Bogdan Aurescu.

La reuniunea miniștrilor de externe din UE care a avut loc luni, România a propus ca o reuniune B9, cu toți șefii diplomațiilor din UE, să aibă loc chiar la Kiev, pentru a arăta solidaritatea statelor membre ale Uniunii Europene cu Ucraina, o propunere salutată deja de mai multe state membre, dar și de Ucraina.

Toată această situație de securitate care este în continuă deterioare și într-o deteriorare accelerată mai ales în ultima perioadă a fost creată de Federația Rusă. Care sunt scopurile acestei desfășurări de forțe pot fi deduse din cerințele pe care le-a adresat deja în luna decembrie – să nu se extindă NATO spre est, dar Ucraina, de exemplu, sigur, este stat candidat, dar nu se punea problema unei decizii iminente de intrare a Ucrainei în NATO, pentru asta e nevoie de un proces mult mai îndelungat, mult mai laborios, și România a trecut printr-un astfel de proces de aderare și știm foarte bine că nu e așa de simplu.

Doi – celelalte cerințe se referă la modificarea unor parametri ai securității europene cu cerințe care sunt inacceptabile față de NATO. Prin urmare, doar Federația Rusă știe în momentul de față ce urmează să se întâmple. Noi sperăm, însă, că răspunsul va fi unul responsabil și că dialogul va prevala, aceasta este speranța noastră și tot efortul diplomatic pe care l-am făcut în ultima perioadă, în diverse formate, este cu acest scop: dezescaladarea, reducerea tensiunilor, revenirea la o situație de normalitate”, a mai declarat ministrul român de externe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...