Reacția Moscovei, după răspunsurile primite de la SUA și NATO: „Nu par să fi ținut cont de preocupările Rusiei”

Beatrice Dumitru 27.01.2022, 14:21
Reacția Moscovei, după răspunsurile primite de la SUA și NATO: „Nu par să fi ținut cont de preocupările Rusiei”

După ce în decembrie a trimis Occidentului cereri pentru garanții de securitate, Rusia a primit răspunsurile de la SUA și NATO. Kremlinul spune, însă, că acestea nu sunt dispuse să abordeze principalele preocupări de securitate ale Moscovei, expuse în timpul confruntării cu Ucraina, dar că amabele părți sunt interesate de continuarea dialogului.

Rusia, despre răspunsurile primite de la SUA și NATO

Statele Unite și NATO au transmis Moscovei răspunsurile lor scrise la propunerile privind garanțiile de securitate, însă Rusia susține că Washingtonul nu a luat în considerare toate cerințele sale. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a menționat că SUA și NATO au cerut Rusiei să nu facă publice răspunsurile lor.

Dmitri Peskov a susținut că SUA și NATO nu par să fi ținut cont de preocupările Rusiei cu privire la garanțiile de securitate atunci când au elaborat răspunsuri la propunerile Moscovei și nici nu și-au manifestat vreo dorință de a face acest lucru.

Reacția Moscovei, după răspunsurile primite de la SUA și NATO: „Nu par să fi ținut cont de preocupările Rusiei”
Rusia, acuzată că vrea să invadeze Ucraina.

Nenumăratele declarații pe care colegii noștri le-au făcut arată clar că, în ceea ce privește aspectele majore ale proiectelor de acorduri pe care le-am prezentat anterior altor părți, nu putem spune că au luat în considerare preocupările noastre sau că s-au arătat pregătiți să le ia în considerare”, a subliniat Dimitri Peskov, citat de TASS.

„Nu ne vom grăbi cu evaluările”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că Moscova, care a adunat trupe în apropierea graniței cu Ucraina, nu se va grăbi să tragă concluzii după ce Washingtonul a răspuns oficial propunerilor Rusiei de redesenare a aranjamentelor de securitate în Europa.

„Nu vom întârzia cu reacţia, dar să nu vă aşteptaţi ca ea să vină acum. Nu ne vom grăbi cu evaluările noastre”, a mai subliniat Peskov.

Reacția nuanțată a Kremlinului a arătat clar că Rusia, care a adunat zeci de mii de trupe aproape de granița sa cu Ucraina, nu respinge răspunsurile SUA și NATO și nici nu închide ușa diplomației. De asemenea, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că există speranțe de a începe un dialog serios, dar numai pe probleme secundare și nu pe cele fundamentale

Pe 17 decembrie, Ministerul rus de Externe a lansat proiecte de acorduri privind garanțiile de securitate pe care Moscova se așteaptă să le primească de la Washington și NATO. Cele două acorduri, unul cu SUA și celălalt cu blocul condus de Occident, obligă NATO să-și înceteze expansiunea pe flancul estic și să nu permită aderarea Ucrainei la Alianță.

Urmăriți Impact.ro și pe