Bogdan Aurescu despre criza din Ucraina. „Nu trebuie să ne temem de o implicare militară a României”

Mihnea Tălău 16.02.2022, 11:21
Bogdan Aurescu despre criza din Ucraina. „Nu trebuie să ne temem de o implicare militară a României”

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a fost audiat miercuri de comisiile pentru politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor,
în contextul posibilei invadări a Ucrainei de către Rusia. El a declarat că această criză de securitate nu vizează doar Ucraina, fiind de părere că nu sunt încă semne că dezescaladarea se produce în mod real. Șeful diplomației române spune că este important ca demersurile diplomatice să continue.

„Această criză de securitate nu este doar despre Ucraina, nu este doar despre Marea Neagră, nu este doar despre securitatea europeană, ci este despre securitatea euroatlantică în ansamblul său. Marea Neagră face parte integrantă din spaţiul euroatlantic, iar securitatea Mării Negre este strâns legată şi face parte integrantă din securitatea euroatlantică.

Nu sunt încă semne că această dezescaladare se produce în mod real. Este foarte important ca demersurile diplomatice să continue, este în egală măsură extrem de important ca această detensionare să se producă în mod concret pe teren”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Românii nu trebuie să se teamă de o implicare militară a țării noastre

Mai mult, șeful diplomației dă asigurări că nici un român nu are de ce să se teamă întrucât România, ca stat membru NATO, beneficiază de toate garanțiile de securitate pe care le poate avea. Și nu există riscul unei implicări militare.

Poate diplomatia sa prevină un razboi sangeros? Cum s-ar putea rezolva criza din Ucraina

„Ca stat aliat, suntem deplin apărați. Dacă federația Rusă va porni un război împotriva Ucrainei, o astfel de situație va afecta Alianța în ansabmlul ei, deci și România. Dar nu există riscul unei implicări militare”, a mai declarat el.

Ministrul a mai adăugat că țara noastră a beneficiat de toate informațiile în timp real din NATO, de la partenerii americani în legătură cu evaluările de securitate.

În prezent se încearcă, în toate cancelariile, pe toate căile diplomatice, aplanarea conflictului dintre Ucraina și Rusia. Kremlinul a anunțat marți că o parte din trupele de la granița cu Ucraina se întorc la bazele lor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...