Boboteaza 2024, semnificație și obiceiuri. Rugăciunea care se rostește pe 6 ianuarie  

Emanuela Pană 03.01.2024, 16:15
Boboteaza 2024, semnificație și obiceiuri. Rugăciunea care se rostește pe 6 ianuarie  

Boboteaza (Botezul Domnului) este o sărbătoare cu dată fixă, fiind celebrată anual la data de 6 ianuarie. Boboteaza reprezintă momentul nașterii spirituale a Mântuitorului și încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. Boboteaza 2024 aduce o serie de tradiții și obiceiuri, despre care te invităm să afli în continuare.  

Boboteaza 2024, celebrată pe 6 ianuarie  

Boboteaza este o sărbătoare anuală celebrată pe 6 ianuarie, având o semnificație specială pentru creștinii ortodocși. Aceasta marchează Botezul lui Iisus în apa Iordanului, un eveniment recunoscut atât de Biserica Ortodoxă, cât și de cea Catolică. 

În jurul acestei sărbători s-au dezvoltat numeroase tradiții și obiceiuri, dar numai o parte dintre ele mai sunt practicate în zilele noastre. Ajunul Bobotezei, care cade pe 5 ianuarie, este de asemenea o zi importantă, caracterizată de obiceiuri populare și diverse superstiții. 

Calendaristic, Boboteaza marchează finalul celor 12 zile ale Sărbătorilor de Iarnă, care debutează pe 25 decembrie odată cu sărbătoarea Nașterii Domnului sau Crăciunul. Botezul Domnului este una dintre cele 12 sărbători creștine majore, având scopul de a reaminti credincioșilor despre evenimentele petrecute la râul Iordan, înainte ca Iisus Hristos să-și înceapă viața publică.  

Boboteaza este menționată în documente încă din secolul al II-lea î.e.n., fiind amintită de Sfântul Clement Alexandrinul și, ulterior, în secolul al III-lea, de Sfântul Grigorie Taumaturgul.  

Această sărbătoare este cunoscută și sub alte denumiri, precum: ”Arătarea Domnului”, ”Dumnezeiasca Arătare” sau ”Epifania”. Termenul ”Epifania” are originea în limba greacă și este tradus ca ”arătare”, ”descoperire” și ”revelare”. 

Citește și: Câte zile se bea agheasmă după Bobotează? Ce puteri are apa sfințită

Tradiții și obiceiuri de Bobotează 

Anul acesta, Botezul Apelor are loc într-o zi de sâmbătă, urmând ca pe 7 ianuarie creștinătatea ortodoxă să îl cinstească pe Sfântul Ion. Pe 6 ianuarie, credincioșii respectă anumite tradiții și obiceiuri, după cum urmează.

Boboteaza 2024
Traditii si obiceiuri de Boboteaza 2024
  • De Bobotează, copiii obișnuiesc să meargă cu colindul; 
  • Pe 6 ianuarie se fac și se prind farmecele și descântecele și se fac previziuni pentru noul an; 
  • Potrivit învățăturilor bisericești, este mare păcat să speli rufe înainte de 6 ianuarie, inclusiv pe 5 și 7 ianuarie (pentru a nu ”spurca apele”); 
  • Un alt obicei este acela de a nu da cu împrumut înainte de Bobotează, întrucât acest lucru ar putea aduce ghinion; 
  • În ziua de Bobotează nu se taie lemne, pentru a nu atrage ghinionul asupra gospodăriei sau a familiei; 
  • Conform tradiției, credincioșii nu trebuie să facă munci grele sau să folosească unelte ascuțite pe 6 ianuarie, pentru a preveni eventualele accidente sau ghinioane; 
  • De Botezul Domnului trebuie evitate certurile și discuțiile tensionate, pentru a menține armonia și pacea în familie.  

Vezi și: Cum se păstrează apa sfințită de Bobotează? Locul din casă în care este bine să o pui

Rugăciunea care se rostește pe 6 ianuarie  

Iată cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o spui de Bobotează, pe 6 ianuarie 2024: 

”Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Unule născut din Tatăl mai înainte de toți vecii, Lumină din Lumină, care luminezi toate, care nestricat Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria și ai venit în lumea aceasta pentru mântuirea noastră.  

Tu însă nu ai răbdat să vezi neamul omenesc muncit de diavolul şi pentru aceasta în luminată zi a Dumnezeieștii Tale Arătări ai venit la Iordan la păcătoși și la vameși ca să Te botezi de la Ioan, fără de păcat fiind, ca să împlineşti toată dreptatea şi să speli în apele Iordanului păcatele întregii lumi ca un Miel al lui Dumnezeu, să le iei asupra Ta şi să ne mântuieşti cu Cinstit Sângele Tău. Pentru aceasta Te-ai afundat în apele Iordanului, ai deschis cerul cel închis de Adam şi Duhul Sfânt a venit peste Tine ca un porumbel. 

Tu ai luminat şi ai îndumnezeit firea noastră şi Dumnezeiescul Tău Părinte Ti-a vestit bunăvoirea Sa, pentru că ai împlinit voia Lui şi ca un om ai primit păcatele şi prin junghiere Te-ai gătit, după cum Tu Însuţi ai grăit: «Pentru aceasta Mă iubeşte Tatăl, pentru că Eu Îmi pun sufletul, ca iarăși să-L primesc» şi, astfel, în această prealuminată zi, Tu, Doamne, ai pus începutul mântuirii noastre”. 

Citește continuarea, aici

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...