Bitcoin, Ether și celelalte criptomonede, îngropate, din nou: prăbușirea de 70 de miliarde de dolari

Gabriel Peneș 13.03.2023, 11:38
Bitcoin, Ether și celelalte criptomonede, îngropate, din nou: prăbușirea de 70 de miliarde de dolari

Piața criptomonedelor se dovedește mult mai fragilă, mai volatilă decât și-ar fi dorit cei care au investit în ea. Dacă în vremurile bune, unii au câștigat averi mari datorită monedelor virtuale, acum se „topesc” peste noapte averi la fel de mari. Într-o singură zi, la finalul săptămânii trecute, piața cripto a înregistrat o pierdere de 70 de miliarde de dolari.

Bitcoin, Ether și celelalte criptomonede, îngropate, din nou

Piața criptomonedelor a devenit un pariu tot mai riscant pentru cei care investesc în monedele virtuale. După un 2021 glorios, în care Bitcoin, de exemplu, a fost cotat la valoarea record de 68.000 de dolari, 2022 a adus o prăbușire abruptă, mai ales din cauza falimentului platformei de tranzacționare FTX și al celei de minerit, Core Scientific,

Totuși, Bitcoin crescuse în luna ianuarie cu peste 10%, ca urmare a faptului că investitorii pariau pe calmarea inflației în Statele Unite ale Americii, dar și pe anunțurile legate de descoperirea mai multor active în valoare de 5 miliarde de dolari deținute de către platforma falimentară de tranzacționare FTX fondată de Sam Bankman-Fried.

Dar, vinerea trecută, criptomoneda Bitcoin a coborât din nou sub 20.000 de dolari, atingând nivelul minim al ultimelor aproape două luni, după o vânzare masivă de acţiuni pe piaţa bursieră din SUA şi prăbuşirea recentă a unui creditor axat pe criptomonede, potrivit CNBC.

În acest context, piaţa criptomonedelor a pierdut peste 70 de miliarde de dolari în numai 24 de ore, scrie news.ro. Bitcoin se tranzacţiona vineri, la ora 05.11, în scădere cu aproape 8%, la 19.900,28 dolari, conform datelor CoinDesk. La ora 09.19, moneda valora 19,934.75 dolari. La rândul său, Ether a scăzut cu peste 8%, la 1.400,63 dolari.

Bitcoin, Ether și celelalte criptomonede, îngropate, din nou: prăbușirea de 70 de miliarde de dolari
Piața criptomonedelor a înregistrat o pierdere de 70 de miliarde de dolari numai într-o singură zi

Prăbușirea de 70 de miliarde de dolari

Vânzarea de pe piaţa cripto a fost provocată de o serie de factori, potrivit sursei citate, care adaugă că declinul criptomonedelor este destul de strâns corelat cu pieţele bursiere din SUA, în special cu Nasdaq, piaţă dominată de segmentul tehnologiei.

Săptămâna trecută, preşedintele băncii centrale a SUA (Federal Reserve – Fed), Jerome Powell, a indicat că ratele dobânzilor ar putea creşte mai mult decât arătau aşteptările şi vor fi menţinute la niveluri ridicate. Creşterea din ultimul an a dobânzilor a pus presiune pe activele riscante, cum sunt acţiunile, şi în special pe criptomonede.

„Există puţine motive pentru a cumpăra bitcoin acum, deoarece piaţa este saturată de evoluţii negative, nu doar în mod specific pentru industria cripto, ci şi pentru piaţa financiară, în general”, a declarat, pentru CNBC, Yuya Hasegawa, analist la firma japoneză de criptomonede Bitbank.

Un alt factor care pune presiune pe valoarea monedelor cripto este prăbuşirea Silvergate Capital, un important creditor al industriei de profil, aminteşte CNBC.

Silvergate a informat săptămâna trecută că îşi închide operaţiunile şi intră în proces de lichidare voluntară, ceea ce a dus la prăbuşirea acţiunilor sale.

Silvergate a precizat la acel moment: „Având în vedere schimbările prin care trece industria şi felul în care evoluează reglementarea criptomonedelor, Silvergate consideră că o închidere treptată şi o lichidare a afacerii este cea mai bună cale de urmat”.

Anunţul a venit la mai puţin de o săptămână după ce Silvergate şi-a închis platforma de plăţi – Silvergate Exchange Network – considerată unul dintre pilonii principali ai afacerii sale.

Căderea Silvergate este un alt exemplu al modului în care prăbuşirea bursei de criptomonede FTX continuă să aibă un impact asupra industriei. FTX a fost un client important al Silvergate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....