Biletele de tren se scumpesc din 1 iulie. Cu cât costă mai mult drumul de la București la Constanța

Ioana Matei 30.06.2022, 17:50
Biletele de tren se scumpesc din 1 iulie. Cu cât costă mai mult drumul de la București la Constanța

Prețul biletelor de tren va fi mai mare cu 20% de vineri 1 iulie. Călătorii vor plăti mai mult pe bilet în funcție de distanță, de tipul de tren și de clasă. O călătorie cu trenul de la București la Constanța va costa cu 5,70 lei mai mult la trenurile Regio și cu 11,3 lei peste prețul de acum la trenurile InterRegio.

La trenurile Regio, în funcție de distanță, biletele la clasa a doua vor costa de la 4,50 lei la 66 de lei pe distanțe de până în 500 de kilometri, apoi, pentru fiecare 100 de kilometri în plus, încă 14 lei.

Noile tarife pentru trenurile Regio, din 1 iulie 2022

La trenurile InterRegio, călătorii care își vor lua bilet la clasa a doua vor plăti, în funcție de distanță, de la 9,50 lei la 160 de lei, pentru distanțe de până în 500 de kilometri, apoi încă 11 lei pentru fiecare 100 de kilometri în plus.

Biletele pentru toate trenurile de pe ruta București – Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” Otopeni vor costa 5 lei, la orice clasă.

Un tarif unic de 24 de lei, pe orice distanță și la orice clasă, a fost stabilit pentru secția Anina – Oravița.

Noile tarife pentru tichetele CFR de rezervare, din 1 iulie 2022

 

Cu cât plătești în plus pentru o călătorie cu trenul până la Constanța, Brașov sau Timișoara

După majorarea cu 20% a costului biletelor de tren, o călătorie de la București la Brașov, la clasa a doua, va costa:

  • la trenurile Regio și Regio Expres– 29 de lei, de la 24 de lei acum;
  • la trenurile InterRegio – 54 de lei, de la 44,70 lei acum.

Un drum București Nord – Timișoara, cu trenurile InterRegio, tot la clasa a doua, va costa 116 lei, de la 97 de lei acum.

Cei care vor să meargă cu trenul de la București la Constanța vor plăti în plus pe bilet între 5,7 lei și 11,3 lei:

  • la trenurile Regio și Regio Expres – 35 de lei, de la 29,3 lei acum;
  • la trenurile InterRegio – 67 de lei, de la 55,70 lei.

Cu 17,1 lei vor da în plus călătorii care merg cu trenul de la Brașov la Mangalia, la clasa a doua. Prețul acestor bilete crește de vineri de la 86,90 lei la 104 lei.

Tarife pentru călătoria cu trenul, din 1 iulie 2022. Sursa - CFR Călători
Tarife pentru călătoria cu trenul, din 1 iulie 2022. Sursa – CFR Călători

La trenurile InterRegio și Regio Expres, precum și la unele trenuri Regio este obligatorie călătoria cu loc rezervat. Asta înseamnă că la prețul biletului se achită 5 lei tariful de rezervare a locului.

CFR calatori va elibera bilete de calatorie si in tren

Cum pot fi luate bilete de tren cu reducere

Facilităţile de călătorie acordate de CFR Călători până în prezent rămân valabile și după 1 iulie. Astfel, vor fi acordate în continuare:

  • reducerea de până la 50% din tariful integral la abonamentele pentru navetiști;
  • reducerea de 50% la abonamentele și biletele pentru studenți;
  • gratuitatea la abonamentele și biletele pentru elevi.

Biletele de tren costă mai puțin cu 5% dacă sunt luate online (de pe site-ul www.cfrcalatori.ro sau din aplicația disponibilă pe telefon) cu șase ore înainte de plecarea trenului, iar de la automatele din gară, chiar și cu cinci minute înainte de plecarea trenului.

De asemenea, reduceri de până la 10% din tariful de transport se aplică la cumpărarea cu anticipație de peste 10 zile.

Reduceri de 10% sunt și pentru călătorii care cumpără bilete dus-întors.

Când s-ar mai putea scumpi biletele de tren

Directorul general al companiei CFR Călători, Traian Preoteasa, spunea, într-un interviu pentru impact.ro, că în acest an nu va mai fi o altă majorare în afara celei din 1 iulie.

”Vom face o analiză de impact la ce se întâmplă de la 1 iulie. Depindem foarte mult și de celelalte creșteri de prețuri. Energia electrică este acum de trei ori mai scumpă, dar nu știu cum va fi peste un an sau peste șase luni. Cel puțin pe exercițiul bugetar anual, nu mai estimăm o creștere de prețuri”, a explicat Traian Preoteasa.

Directorul CFR Călători a precizat că majorarea prețurilor pentru biletele de tren din 1 iulie este prima creștere după nouă ani, cerută în condițiile inflației și a prețurilor la energie.

”Nu s-a mai majorat prețul la bilete din 2013. Cert este că acoperim o parte din creșterile de prețuri prin aceste majorări ale tarifelor de călătorie cu trenul”, a mai spus Traian Preoteasa.

Directorul CFR Călători crede că scumpirea biletului de tren nu va duce la o scădere a numărului de călători, mai ales în sezonul estival, spre destinațiile de vacanță de pe litoral și cele montane.

”Nu cred că ar putea fi o scădere a numărului de călători din cauza prețului la bilete, pentru că un tren te duce de la București la Constanța cu 60 de lei, iar pe autostradă nu cred că poate merge cineva mai ieftin. Noi estimăm că va crește numărul de călători, nu că va scădea”, a explicat directorul CFR Călători.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...