Directorul general al companiei CFR Călători, Traian Preoteasa, a declarat într-un interviu pentru impact.ro că prețul biletelor de tren se va majora cu 20% de la 1 iulie, prima creștere după nouă ani, cerută în condițiile inflației și a prețurilor la energie. Traian Preoteasa a explicat în ce condiții ar putea să mai crească prețurile biletelor de tren și de când s-ar putea propune o nouă majorare.
Traian Preoteasa susține că scumpirea biletului de tren nu va duce la o scădere a numărului de călători, mai ales în sezonul estival, spre destinațiile de vacanță de pe litoral și cele montane.
”Nu cred că va scădea numărul de călători, pentru că și motorina și benzina sunt foarte scumpe, iar deplasarea pe calea ferată este puțin mai relaxată decât cu mașina”.
Directorul CFR Călători a adăugat că și dacă după 1 iulie va fi o scădere a numărului persoanelor care călătoresc cu trenul, în niciun caz nu va fi din cauza scumpirii biletelor CFR, ci pentru că viața s-a scumpit și lumea are mai puțini bani, după ce plătesc mai mult pentru energie și alimente.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]”Nu cred că ar putea fi o scădere a numărului de călători din cauza prețului la bilete, pentru că un tren te duce de la București la Constanța cu 60 de lei, iar pe autostradă nu cred că poate merge cineva mai ieftin. Însă noi estimăm că va crește numărul de călători, nu că va scădea”.
Întrebat dacă vor urma și alte majorări la prețurile biletelor de tren, directorul CFR Călători a spus că în acest an nu va mai fi o altă majorare în afara celei din 1 iulie.
”Vom face o analiză de impact la ce se întâmplă de la 1 iulie. Depindem foarte mult și de celelalte creșteri de prețuri. Energia electrică este acum de trei ori mai scumpă, dar nu știu cum va fi peste un an sau peste șase luni. Cel puțin pe exercițiul bugetar anual, nu mai estimăm o creștere de prețuri”, a explicat Traian Preoteasa.
Directorul CFR Călători a mai spus că există și reduceri la toate biletele de tren, de 5%, dacă acestea sunt cumpărate online.
”Este oferta de reducere pentru toate tichetele luate online, din toate sistemele, mai puțin casa de bilete. Orice bilet cumpărat de la automatele din gări și online are reducere de 5%”.
Reducerea de 5% se aplică din 9 mai 2022, biletele pot fi luate online cu șase ore înainte de plecarea trenului, iar de la automatele din gară, chiar și cu cinci minute înainte de plecarea trenului.
Directorul CFR Călători a precizat că încasările din vânzarea biletelor de tren reprezintă aproximativ 45% din totalul veniturilor, dar ar trebui să fie în jur de 40%, pentru că subvenția este subdimensionată.
”Nu s-a mai majorat prețul la bilete din 2013. Cert este că acoperim o parte din creșterile de prețuri prin aceste majorări ale tarifelor de călătorie cu trenul”.
Traian Preoteasa a precizat că în condițiile unei volatilități a prețurilor, cu schimbări și de la o lună la alta, urmează să fie făcute calcule pentru a se vedea cum pot fi acoperite efectele costurilor mai mari la energie, motorină și piese de schimb.
”Trebuie să facem niște calcule, pentru că prețurile sunt diferite de la o lună la alta, nu mai există un preț fix mai mult de trei luni la niciun produs. Toate sunt atât de variabile și de volatile încât nimeni nu știe ce va fi”, a explicat directorul CFR Călători.
Traian Preoteasa a precizat cât de mare a fost pentru companie impactul majorării prețurilor la energia electrică, care are o pondere de aproximativ 25-30% în transportul pe calea ferată.
”Plătim în jur de 40 de milioane pe lună energia electrică. Factura de energie electrică s-a triplat, era 16 milioane de lei în decembrie 2021 și acum este în jur de 40 de milioane”.
Ordinul ministrului Transporturilor privind majorarea cu 20% a tarifele pentru călătoria cu trenul a fost publicat joi în Monitorul Oficial și va fi aplicat din 1 iulie 2022.
La trenurile Regio, în funcție de distanță, biletele la clasa a doua vor costa de la 4,50 lei la 66 de lei pe distanțe de până în 500 de kilometri, apoi, pentru fiecare 100 de kilometri în plus, încă 14 lei.
Biletele pentru toate trenurile de pe ruta București – Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” Otopeni vor costa 5 lei, la orice clasă.
Un tarif unic de 24 de lei, pe orice distanță și la orice clasă, a fost stabilit pentru secția Anina – Oravița.