Bicarbonatul de sodiu, întrebuințările în bucătărie la care nu te gândeai. Trucurile de curățenie pe care trebuie să le știi

Iancu Andreea 05.09.2020, 13:24
Bicarbonatul de sodiu, întrebuințările în bucătărie la care nu te gândeai. Trucurile de curățenie pe care trebuie să le știi

Problema oricărei gospodine o reprezintă curățenia casei. Iar bucătăria este una dintre camerele ce necesită mai multă atenție și îngrijire. Pentru că este de dorit să nu utilizați soluții toxice într-o astfel de încăpere, puteți apela la ingredientele naturale. Bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat cu succes pentru curățarea bucătăriei, folosind câteva trucuri simple.

Cum poți curăța bucătăria cu bicarbonat de sodiu

O bucătărie curată poate fi obținută cu ușurință dacă apelezi la bicarbonatul de sodiu. Acest compus natural are în primul rând un preț mic față de produsele toxice de curățenie și poate face minuni în bucătărie și nu numai.

Astfel, cu ajutorul bicarbonatului poți curăța eficient petele dificile, arsura de pe tigăi și oale, mirosurile neplăcute și poate transforma electrocasnicele în produse ca noi, fără a le afecta. Igienizarea frigiderului, chiuvetei, gresiei și faianței sau a cuptorului și plitei va fi floare la ureche cu ajutorul câtorva trucuri.

Tot ceea ce ai nevoie este să formezi o soluție sau o pastă pe bază de bicarbonat de sodiu și să o aplici pe suprafețele pe care dorești să le cureți. Află câteva trucuri în funcție de fiecare zonă din bucătărie în rândurile următoare.

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit în soluții simple pentru curățarea bucătărie foto - Pixabay
Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit în soluții simple pentru curățarea bucătărie
foto – Pixabay

Trucuri de curățenie cu bicarbonat de sodiu

 • Aragazul poate fi curățat foarte simplu, după ce ai înlăturat grătarul și ochiurile. Presară bicarbonat de sodiu pe partea metalică și apoi stropește suprafața cu oțet. Lasă întreaga pastă să acționeze timp de 30 de minute. Ulterior, folosește un burete cu partea moale, nu cu cea abrazivă, și curăță aragazul. Șterge-l apoi cu un prosop de hârtie. Rezultatul final este strălucitor.
 • Cuptorul se curăță extrem de simplu cu ajutorul unui amestec format din o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu și 2-3 linguri de apă. Aplică pasta pe întreaga suprafață din interiorul cuptorului, folosind mănuși de protecție. Lasă soluția să acționeze timp de minim 12 ore. Între timp poți curăța grătarul cuptorului în cadă sau într-o tavă mare. Presară bicarbonat de sodiu într-o cantitate generoasă și adaugă deasupra oțet. Atunci când soluția începe să acționeze, toarnă apă fierbinte până când nivelul apei acoperă grătarul. Lasă-l peste noapte și apoi curăță-l cu un burete. Revenind la cuptor, șterge pasta de bicarbonat și apoi pulverizează oțet pe zonele încă albe. Șterge tot interiorul cu un burete și apoi așază grătarul la loc.
 • Cuptorul cu microunde are nevoie de câteva lingurițe de bicarbonat de sodiu într-un bol cu apă caldă. Așază bolul în cuptor și pornește programul de încălzire timp de 5 minute. Lasă aburii să acționeze și nu deschide imediat ușa. Astfel se vor înmuia reziduurile de pe pereți. După 5-10 minute deschide cuptorul, scoate bolul și șterge pereții din interior cu o cârpă umedă.
 • Frigiderul va arăta impecabil după ce îl cureți cu un amestec de apă caldă și detergent de vase. Apoi, clătește totul cu un amestec de apă caldă și bicarbonat. Folosește o cârpă uscată pentru a șterge interiorul. Pentru a evita formarea mirosurilor neplăcute poți păstra bicarbonat într-un recipient, în spatele unui raft.
 •  Chiuveta poate fi simplu curățată cu bicarbonat de sodiu și un burete umed. De asemenea, scurgerea poate fi desfundată dacă torni pe scurgere o cană de bicarbonat și apoi o ceașcă de oțet fierbinte. Lasă câteva minute să acționeze și apoi adaugă un litru de apă fierbinte.
 • Tocătorul se curăță de mirosurile neplăcute cu ajutorul unei paste formate dintr-o lingură de bicarbonat de sodiu, o lingură de sare și o lingură de apă. Lasă câteva minute să acționeze și apoi freacă suprafața cu un burete. La final, clătește cu apă fierbinte. Acest truc funcționează atât pentru tocătoarele de lemn, cât și cele de plastic.
 • Gresia este mai ușor de curățat dacă adaugi o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu în găleata de apă caldă.
 • Petele de arsuri de pe oale și tigăi pot fi istorie dacă pui la fiert apă în vasul afectat și adaugi 5 linguri de bicarbonat de sodiu în apă. După ce amestecul a fiert, oprește focul și lasă soluția să acționeze peste noapte sau câteva ore.
 • Elimină petele din cești adăugând bicarbonat peste zona afectată. Apoi curăță cu o cârpă umedă. Dacă petele nu se elimină cu ușurință, amestecă bicarbonatul de apă caldă și lasă soluția să acționeze peste noapte.
 • Termosul se poate păta foarte ușor, însă se poate curăța la fel de simplu. Pune 1-2 lingurițe de bicarbonat în vas și apoi umple-l cu apă fiartă. Lasă totul să acționeze câteva ore, până se răcește, cu capacul pus. Clătește bine la fnal.
 • Adaugă câteva linguri de bicarbonat de sodiu în sticla pentru detergent de vase și vei crește puterea de curățare.
Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...